Türkiye'yi pahalı buldu şimdi Çin'de ürettiriyor
Roman Tekstil'in sahibi Turgut Toplusoy, "Çin'de 8 dolara ürettirdiğim mala Türkiye'de 18 dolar ödemek zorundayım. Üretimi Çin'e kaydırıyorum" dedi
Daha düne kadar hazır giyim ve konfeksiyon üretiminde dünyanın sayılı ülkelerinden olan Türkiye'de artık yerli markalar bile üretim için yurtdışına gidiyor. Yurtdışından gelen ve çok düşük fiyatlarla çalışan markalarla rekabet edebilmek için fiyat düşürmek zorunda kalan yerli markaların birer birer üretimden çıktığını belirten Roman Mağazaları Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Toplusoy, "Artık nerede ucuz ürettirebilirsek oraya gidiyoruz" dedi. 'Satıyoruz ama para kazanamıyoruz' diye yakınan Toplusoy, Türkiye'de 18 dolara ürettirebildikleri bir ürünü Çin'de 8 dolara ürettirdiklerini belirtti.
'BENİM SUÇUM DEĞİL'
İç piyasaya çalışan hazır giyim firmalarının zor günler geçirdiğini dile getiren Toplusoy, ihracata çalışanlara gösterilen ilginin kendilerine gösterilmediğini savundu. Sektörde birçok arkadaşının sıkıntıya düşerek intihar girişiminde bulunduğunu anlatan Toplusoy, ayakta kalmak için üretimi yurtdışına kaydırmak zorunda kaldıklarını söyledi. Roman'ın Türkiye pazarında tanınmış bir marka olmasına rağmen iki yıldır para kazanamadığını dile getiren Toplusoy, şöyle devam etti:
"Rekabet kızıştıkça kar marjları da aşağıya çekildi. Ayakta kalmak için üretimi yurtdışını kaydırmaya başladık. Şahsi gelirlerimin hepsini Roman ismini korumak ve bu yükü kaldırmaya kanalize ettim. Ben de dövizin dışarıya gitmesini istemiyorum. Niye Çin'de üretim yaptırayım, Kore'den kumaş alayım? Ama Çin'de ürettirdiğimin iki katına burada mal ürettirmek durumunda kalıyorum. Bu benim suçum değil. Çünkü, Türkiye'de tekstil çok pahalı" diye konuştu. Ayakta kalmak için üretimden vazgeçtiğini, sadece 50 kişilik bir kalite kontrol ekibi bıraktığını anlatan Toplusoy, 100 kişiyi işten çıkarmak durumunda kaldığını ifade etti. Şu anda ürünlerin yüzde 30'una yakınını Çin'de ürettirdiklerini dile getiren Toplusoy, "Şimdi keşke 2-3 mağazalık ufak bir atölye olsaydım" dedi.
'Tekstilci olduğuma pişmanım'
Turgut Toplusoy, tekstil işine girdiği için çok pişman. "Bir daha dünyaya gelsem asla tekstilci olmam" diyen Toplusoy, yabancı markaların Türkiye'ye bu kadar rahat girmesinden de şikayetçi. Toplusoy, "İtalya'da Mango, Zara yok. Çünkü onlar iç pazarını korumak için önlem almış. Bizde elini kolunu sallayan gelip mağaza açıyor. Onlar çok büyük kuruluşlar. Birkaç yıl kar etmemeyi göze alıyorlar. Ayrıca onlara devletleri reklam ve kira yardımı yapıyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yurtdışında mağaza açma ve fuar teşviği var ama hepsi lafta. Bizde hangi toplantıda bir firmanın sahibi çağırıldı da 'durumunuz nedir?' diye soruldu" diye dert yandı.
Bahreyn'de mağaza açacak
Turgut Toplusoy, durgunluğu aşmak için yurtdışına açılmanın zorunlu olduğunu düşünüyor. Bu nedenle ilk mağazasını Bahreyn'de açmak için çalışmalara başladı. Bir arkadaşının aracılığı ile Bahreyn'de alışveriş merkezi işleten bir aile ile bağlatıya geçen Toplusoy, Bahreyn pazarından umutlu. Bahreyn'de yabancı yatırımcının çok olduğuna işaret eden Toplusoy, "Müstakbel iş ortaklarımız 300 metrekarelik bir mağaza açmak istiyorlar. Bahreyn'deki yabancılara ve üst tabaka insanlara mal satma şansımız var. Çünkü Ortadoğu'da kadınlar çarşafın altına çok şık kıyafetler giyiyor" dedi.
Leyla ŞEN
|