kapat

02.08.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Enflasyon öncüsü 4 sektör
Merkez Bankası Başkanı Erçel, inşaat, tarım, sağlık ve eğitim gibi oligopol sektörlerin fiyatlarını daha çok artırdığını, bunun da enflasyon üzerinde baskı yarattığını söyledi

Ekonomik istikrar ve enflasyonu indirme programının amiral gemisinde bulunan Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ve Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, piyasadaki fiyat artışları, tüketici kredilerindeki ve talepdeki canlanmayı ve ithalat artışlarını değerlendirdi. Demirap ve Erçel, bunun için gereken önlemler konusunda "Bugünden uyarı yapıyoruz" dedi.

ERÇEL'İN ANALİZİ
Merkez Bankası Başkanı Erçel, özel sektör fiyat artışlarının iç yapısını şöyle analiz etti:

"İki tür mal ve hizmet var. Dış ticarete konu mallar, dış ticarete konu olmayan mal ve hizmetler. Dış ticarete konu olan mallar açısından kur politikası ve ithalat, terbiye edici rol oynuyor. Bu durumda devamlı olarak dış piyasalara bakılıyor. Fiyat artışları derhal ithalatla düzeltilebiliyor. İthalatın, ödemeler dengesine etkileri yanında enflasyonun aşağıya çekilmesindeki etkisini de görmek gerekiyor. Dış ticarete konu olmayan mal ve hizmetlerde talep artışı ya da piyasadaki canlılık fiyatlara yansıyabiliyor. İnşaat, tarımsal ürünler, sağlık, eğitim gibi sektörde fiyat artışları, oligopolistik yapıdan yararlanma davranışları programı zorlayabiliyor. Bu durumda biz, uyarı görevimizi yerine getiriyoruz. Kısa dönemde fiyatlarınızı artırabilirsiniz, ama gelirler politikası buna izin vermez diyoruz."

Erçel, tüketici kredilerinde hızlı artış ve cari açık konusundaki görüşlerini de şöyle özetledi:

"Hazine, borçlanma miktarını azalttıkça bankalar, firma kredilerinde seçici davranıp, haklı olarak tüketici kredilerine yöneliyor. Miktarı 3 katrilyon lira. GSMH'ye oranı hala çok düşük. 2000 yılında yüzde 5.5 büyüme öngördük. Büyüme, başlangıçta tüketim boyutlu olacak. Ancak tüketim ve tüketici kredilerinde yavaşlama olacak. Bütçe harcamaları gelecek yıl daha da kısılacak. 2002'den sonra büyümenin kaynağı bütçe olacak ve daha sağlıklı bir büyüme performansına ulaşılacak. Gerek piyasadaki talep artışına gerekse ithalattaki gelişmelere yakından bakıyoruz. Cari işlemler dengesi açığı halen Türkiye'nin finanse edebileceği bir düzeyde. Teknisyenler olarak, gerek ithalat gerekse tüketici kredilerinden alınan fon payının artırılması dahil bazı seçenekleri kendi aramızda tartışıyoruz. Ancak karar aşamasında değiliz. O noktaya gelindiğini öngörürsek siyasi otoriteye görüşlerimizi sunarız."

DEMİRALP'TEN ÇAĞRI
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ise Türkiye'nin, enflasyonu indirme konusunda geri dönülmez bir noktada olduğunu, bu nedenle toplumun tüm katmanlarının aynı duyarlılıkla programa destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Özel sektörün, piyasadaki canlanmadan yararlanarak zam yapmaya devam etmesini eleştiren Demiralp şunları söyledi:

"Özel sektörün, özellikle özel imalat sanayinin, ortamdan istifade edip zam yapma alışkanlıklarını sürdürdükleri izlenimini alıyoruz. Kamu, sektöre gerek kur politikası ile gerek harcamalarıyla gerekse girdi fiyatlarındaki ayarlamalarla üzerine düşen görevi yapıyor. Enflasyonla mücadele top yekün hareket edilmesini gerektiriyor. Özel sektörün de bu yönde kendisine düşen görevi, biraz daha dikkatli bir şekilde yapmasını bekliyoruz. Bir başka deyişle, fırsatı değerlendirerek zam yapmaya devam etmelerinin bir gereği yok. Eski alışkanlıkları devam ettirmek, enflasyonu düşürmede olumsuz etki yapar ve işi uzatır.

ÖNLEM GEREKİYOR MU?
Selçuk Demiralp, Nisan ayı itibariyle cari açığın 3,5 milyar dolar düzeyine geldiğini, ithatta alınan KDV'den yola çıkılarak yapılan değerlendirmelerde ithalat artış hızının nisbi yavaşlamaya rağmen yüksek seyrettiğini belirtti. Demiralp önlem alınması konusuna şöyle açıklık getirdi:"Cari açığın, yılın ikinci çeyreğinin son aylarından itibaren, turizm gelirlerinin de etkisiyle azalacağını düşünüyoruz. Ekonomi kendi içinde dengeyi bulacaktır. Ancak gelişmeleri dikkatle izliyoruz, hazırlıklı olmak lazım. Teknisyen bazında çalışmalar yapılıyor ve hükümete raporlar veriliyor. Şu aşamada alınmış bir karar yok. Ufak çaplı düzeltmeler olabilir. Konjonktürel olarak bir karar alınabilir ya da alınan karar kaldırılabilir."

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır