Faiz oranlarının gerilemesiyle tüketici kredilerinde hızlı bir artış yaşandı. Enflasyonla mücadele programının uygulamaya sokulduğu Latin Amerika örneklerine göre, bireysel kredilerde büyüme katlanarak devam edecek. Buna bağlı olarak sorunlu alacaklarda da kaçınılmaz artış yaşanacak.
Vakıflar Bankası Genel Müdürü Altan Koçer'e göre, bankacılık sektöründeki rekabet ve iyi araştırılmadan verilen krediler sorunda bireysel müşterilerin de canını yakacak.
Merkez Bankası verileri 14 Temmuz itibariyle 4.9 katrilyonluk krediye karşılık, 140 trilyonluk sorunlu alacak olduğunu ortaya koyuyor. Yüzde 2.8'lik oran ilerki dönemlerde sabit kalsa da, kredi kullanımındaki artışla birlikte tutarda da büyüme görülecek.
Garanti Bankası tarafından yapılan araştırmaya göre halen 400 milyon dolar olan konut kredilerinin tutarı, yılsonunda 1 milyar dolara, 2001 yılı sonunda da 2,5-3 milyar dolara ulaşacak. Otomobil ve tüketime verilen kredilerde de aynı oranda olmasa bile hızlı artış yaşanacak. 5.2 milyar dolar olan tüketici kredilerindeki toplam tutar 20 katına kadar çıkabilecek. Ancak aynı hız kredi kartlarında yaşanmayacak.
Yapılan analizlere göre sorunlu kredinin toplama oranı ortalama yüzde 1 ile 4 aralığında değişiyor. Örneğin 50 milyar dolara çıkan kredi tutarı da bankalara 1 milyar dolarlık bir "sorun" getirebilecek" gibi görünüyor.
Dünyadaki ve Türkiye'deki örneklerine bakıldığında en sorunlu grup kredi kartlarında oluyor. Dünya standartlarına göre kartlarda sorun yaşanan kredinin toplama oranı yüzde 3,5-4 civarına ulaşıyor. Limitin belli bir vadeye bağlı olmaması, kullanıcıların geç ödeme ve faize bırakma alışkanlığı kredi kartlarında "sorun" oranını artırıyor.
Tahsili sorunlu kredi oranı otomobilde yüzde 1,5-2, ihtiyaçta yüzde 2 civarında oluşuyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere'ye göre kredilerde en az sıkıntı, yüzde 1'in altındaki bir oranla ikamet amaçlı alınan konut kredisinde oluyor.