|
Topkapı alev alev
Boya üreten bir fabrikada çıkan yangın yandaki binalara da sıçradı. 5 saat süren ve iki fabrika ile bir işyerinin kül olduğu yangında büyük şans eseri ölen olmadı
Topkapı Serçekale Sokak üzerinde bulunan Tekno Matbaa Mürekkepleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ait fabrikanın boya malzemeleri ve asitlerin bulunduğu depo bölümünde yangın çıktı. İşçiler öğle paydosu için dışarı çıkarken ana makinenin fişini çekince oluşan kıvılcımlardan çıktığı belirtilen yangın kısa sürede tüm fabrikayı kapladı. Yangında Tekno Matbaa Mürekkepleri fabrikası dışında yakınında bulunan Gökçe Brülör ve Sanayi Ticaret A.Ş ile Yılmazlar Opel Servisi de yandı.
Avrupa yakasının tüm itfaiye ekipleri 160 personelle ve Orman Bakanlığı'na ait bir helikopterle saat 11.58'de başlayan veren yangına 12.02'de müdahale etti. Yangının başlamasından 30-35 dakika sonra 2-3'er dakika aralıklarla 5-6 patlama meydana geldi. Yangın köpük ve su kullanılarak 5 saatte kontrol altına alındı. Tank ve varillerdeki 50 ton kimyasal madde de yandı.
3-4 TRİLYON ZARAR VAR
İki itfaiye eri, dumandan etkilendi.Çevredeki işyerlerinde çalışanlar tahliye edilirken, İGDAŞ da doğalgaz akımını kesiti. Olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı, ancak bir bekçi köpeği yandı.
İstanbul Valisi Erol Çakır, Ardahan Valiliği'ne atanan İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.
Tekno Matbaa Mürekkepleri Sanayii ve Ticaret A.Ş'nin Genel Müdürü Gökhan Kumbaracı, fabrikada yaklaşık 5-6 milyon ABD doları (3-4 trilyon lira) tutarında zarar meydana geldiğini söyledi. Sigortalı olan fabrikanın sahibi Jak Kohen ise, itfaiyenin geç müdahale ettiğini savundu.
KURALA AYKIRI DEPOLAMA
Öte yandan, Tekno Matbaa Mürekkepleri fabrikasında kurallara aykırı kimyasal madde depolandığı belirlendi. Yönetmeliğe göre en fazla 10 ton yanıcı ve parlayıcı madde bulundurması gerekirken firmanın aylık tüketimi olan 50 ton yanıcı ve parlayıcı maddeyi depoladığı ortaya çıktı. Güvenlik açısından 10 tonun üzerindeki yanıcı ve parlayıcı maddelerin belediyenin kimyasal madde depolama merkezine koyması gerekiyor.
Yangın sırasında olay yerine gelen Greenpeace Toksit Maddeler Kampanya Sorumlusu Tolga Temuge, "Yangında çevreye toksit madde yayıldığını öğrendik. İnceleme yapmak için geldik" dedi. Ancak polis Temuge'a izin vermedi.
Kanserojen gazlar tehlike yarattı
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Mustafa Öztürk, Topkapı'daki fabrika yangını dolayısıyla gökyüzünü kaplayan siyah duman tabakasının tehlike yarattığını belirterek, bölgede oturanları uyardı. Öztürk, şunları söyledi:
"Dumanaltı bölgesinde kalan yerdeki insanlar özellikle bu gaza fazla maruz kalmasınlar. Burada eksik bir yanma var. Yeterli yanma olmadığından dolayı dioksin, PCB gibi kanser yapıcı maddeler oluşuyor."
1999'da 13 bin 711 yagında 91 kişi öldü
TOPKAPI'DA çıkan yangında büyük tehlike atlatan İstanbul'da geçen yıl 13 bin 711 yangın çıktı ve bu yangınlarda 91 kişi öldü, 284 kişi de yaralandı. İtfaiye kayıtlarına göre İstanbul'da ayda ortamala bin 140, günde ise 38 yangın çıkıyor.
Dün, Topkapı'daki yangının yanı sıra başka irili ufaklı yangınlar da çıktı. Bayrampaşa Sebze Hali'nde yüzlerce meyve kasası yandı. Aksaray'da Özel Doğaner Hastanesi'nin çatı katında yangın çıktı. Ancak kısa sürede söndürüldü. Maslak Ayazağa'da 20 dönüm ormanlık alan yandı.
Okan YILDIRIM-Hüseyin ŞENTÜRK-Sedat ÖZKÖMEÇ-Mustafa KAYA-Şefik DİNÇ-Türkan HİÇYILMAZ-Neslihan SÖZEN-Barış MUTLU-Nejdet ÇOKAN
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|