|
|
Tekerlek yere değince boşuna alkışlanmıyor
İstatistiklere göre uçak kazaları en çok inişte meydana geliyor. Geçen yıl 5.9 milyon uçak yolcusundan biri hayatını kaybetti
Dünya çapında uçak kazalarının istatistiklerini tutan IATA raporlarına göre, uçak kazaları genelde inişte meydana geliyor. THY Başkanlığı'na iletilen Safety Report (Uçak Güvenlik Raporu), Kaptan Thomas Baberg başkanlığındaki CWGJ (IATA Classification Working Group Jet - IATA Tasnif Birimi) tarafından hazırlanıyor.
KAZALAR ANALİZ EDİLİYOR
İstatistiğin amacı, yıllara göre uçak kazalarını analiz ederek, kazalardaki ortak eğilimleri ve tehdit sahalarını belirlemek. Rapor kapsamına maksimum kalkış ağırlığının (15 ton) üzerindeki batı yapısı havayolları jet uçakları giriyor. Özel şirketler, devlet ve askeri uçaklar, ticari olmayan eğitim, test, gösteri uçuşları tespit edilen değerlerin kapsamında yer almıyor.
İstatistikler, 1998 yılını kaza yılı olarak belirlemiş: 1 milyonda 0.41 kişi ölmüş. 1999'da ise sayı daha düşük. THY'nin 1999'daki tek kazası 7 Nisan'da meydana gelen Ceyhan kazası. Bir B-757 kalkıştan sonra düşmüş, 6 kişilik mürettebat hayatını kaybetmişti.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|