kapat

22.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
YÖK'ten uzlaşma çıktı
YÖK, rektörler listesinde değişikliğe "Gerek yok" dedi. Ancak, Sezer'in isteğine göre her üniversite için ayrı liste hazırlandı

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Cumhurbaşkanı Sezer'in iade ettiği rektör adayları listelerini isim ve sıralama değişikliği yapmadan yeniden Köşk'e sunma kararı aldı. YÖK, bir de gerekçe metni hazırladı ve dünkü toplantıda son şeklini verdi. Ancak, buna karşın Cumhurbaşkanı Sezer'in isteğine uyularak her üniversite için ayrı ayrı kararname hazırlandı. SABAH, YÖK'ün Sezer'e Pazartesi günü göndereceği yazıyı ele geçirdi.

YÖK Genel Kurulu'nun, dün Kemal Gürüz başkanlığında 5.5 saat süren toplantısında, Sezer'in rektör adayları listesini iade etmesine karşı takınılacak tavır ve Sezer'in iade gerekçesi değerlendirildi. Toplantıda Sezer'in 22 ünivesite rektörlüğü için hazırlanan listelerde üniversitelerde yapılan seçimlerde ortaya çıkan sıralamaya uyulmadığı için iade ettiği listede değişiklik yapılmaması kararlaştırıldı. Sezer'in her üniversiteyle ilgili aday listesinin ayrı ayrı gönderilmesi isteğine ise uyulması kararı alındı. Başta 9 Eylül Üniversitesi olmak üzere 6 üniversitenin rektör adayları sıralamasında, üniversitelerdeki seçim sonuçlarına uyulmamasında yasaya aykırı bir durum olmadığını anlatan bir de gerekçe yazısının Sezer'e sunulması benimsendi.

İŞTE GEREKÇE METNİ
Toplantıda Sezer'e rektör adayları listeleriyle birlikte sunulacak gerekçe yazısı da kaleme alındı. "Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne" hitaben yazılan gerekçe metninde "Görev süreleri 6 Ağustos 2000 tarihinde sona erecek 22 üniversite rektörlüğü için cumhurbaşkanlığı makamına sunulan Yükseköğretim Genel Kurulu'nun aday belirleme kararının geri gönderilmesine ilişkin bilgi, YÖK Genel Kurulu tarafından değerlendirilmiştir" denildi.

EN UYGUN ÜÇ ADAY
"Rektör adaylarının YÖK tarafından belirlenme işlemi 2547 sayılı YÖK Kanunu ve YÖK Kanunu ve Yükseköğretim Kurul Teşkilatı ve Çalışma Usulleri Yönetmeliği'nde belirtilen usullere uygun olarak gerçekleştirilmektedir" ifadesine yer verilen yazıda şöyle devam edildi:

"Üniversitelerde rektör adayı olarak belirlenen 6 kişiden üçünün YÖK'çe belirlenmesinde, adayın Anayasamız'ın temel ilkeleri ve 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 4'üncü ve 5'inci maddelerinde belirtilen amaç ve ilkelerin benimsenmiş olması, iyi yöneticilik vasıflarına sahip olması, gerek üniversite içindeki birimlerle gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla uyum içinde çalışabilecek ve üniversitenin gelişmesinde gereken çabayı gösterebilecek kişiliğe sahip olması gibi hususların yanı sıra üniversitelerce yapılan seçimlerde aldıkları oy da dikkate alınarak tüm kurum üyeleri tarafından ayrı ayrı genel değerlendirme yapılmakta ve gizli oyla seçilen en uygun üç aday atanmak üzere Cumhurbaşkanlığı'na sunulmaktadır."

ÖRNEK YARGI KARARI
Yazıda, "Her idari eylem ve işlemde olduğu gibi kurulumuz tarafından yapılan rektör adaylarını belirleme işlemleri de zaman zaman iptal istemiyle yargıya intikal ettirilmiştir" denilerek daha önce açılmış davalara ilişkin örnek bir karardan alıntı yapıldı. Yazıda şöyle devam edildi:

"Nitekim 1996 yılında Cumhuriyet Üniversitesi'nde yapılan seçimde 166 oyla birinci sırada yer aldığı halde YÖK Genel Kurulu'nun 12 Temmuz 1996 tarihli yapılan gizli oylamada 9 oy alarak Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak 3 kişilik listede yer almayan Prof. Dr. Asım Gültekin bu seçimin iptali için bu konuyu yargıya götürmüş ve Danıştaş 8'inci Dairesi'nin aşağıdaki 96-3118 esas, 1999-3782 sayılı kararıyla dava reddedilmiştir:

"Davalı idarenin, Cumhurbaşkanı'na sunulacak en çok oy alan üç rektör adayını belirlerken, YÖK Teşkilatı ve Çalışma Usulleri Yönetmeliği'nin bir Maddesi'nin Değiştirilmesi Hakkındaki Yönetmeliğin Rektör Adaylarını Belirleme Başlıklı 42'nci maddesinde öngörülen usule uyması nedeniyle, gizli oylama sonucunun yargı kararıyla denetlenerek, kurulun takdir hakkını ortadan kaldıracak bir karar verilmesi mümkün değildir."

SEZER'İN TEK İSTEĞİ
Sezer'in rektör adayları listelerinin ayrı ayrı sunulması isteğine uyan YÖK'ün, yazısının sonunda "Sayın Cumhurbaşkanı'nın talimatları doğrultusunda 22 üniversite için rektör adaylarının seçimine ilişkin yazı ve seçim sonuçları ayrı ayrı düzenlenerek ekte sunulmuştur" denildi.

Bundan sonra ne olabilir?
YÖK, aynı listeyi Sezer'e göderme kararı vermesinin ardından bundan sonra neler olabileceği tartışmaları da başladı. YÖK çevrelerinde iki seçenek üzerinde duruluyor:

*9 Eylül Üniversitesi dışındaki tüm üniversitelerin rektör atamaları yapılacak. YÖK'ün birer oy almalarına rağmen Sezer'e gönderdikleri listede yer alan adaylardan birisi ya da ikisi çekilecek. Böylece Cumhurbaşkanı Sezer bu listeyi üç kişiye tamamlaması için geçmişte Demirel'in de yaptığı gibi YÖK'e geri gönderebilecek.

* Sezer 9 Eylül Üniversitesi'ne atama yapmayacak ve 6 ay beklenecek. Yeni rektör ataması yapılamadığı için 6 ayın sonunda üniversitedeki seçim yenilenecek ve böylece prosedür yeniden en başından işlemeye başlayacak.

Şirin Dilek ACUN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır