kapat

22.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bunlar çok önce söylenmeliydi
Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, "Diyanet Sunni kesimin kurumu oldukça demokrasi açıklamaları inandırıcı olamaz" dedi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın İslam ülkelerinde demokrasi, kadının konumu ve İslam reformuyla ilgili açıklamalarına Alevi örgütleri temkinli yaklaşıyor.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın açıklamalarını SABAH'a değerlendiren Cem Vakfı Genel Başkanı İzzetin Doğan "Mehmet Nuri Yılmaz'ın islamda demokrasi ve kadın erkek eşitliği gibi açıklamalar yapmak için 2000 yılını beklemiş olması gecikmiş bir olaydır. Bu kendisi için bir artı puan değildir. 'Dünün siyasi şartları böyleydi, bugün böyle. Bugün doğruları söyleyelim' demek, doğru değil. Bunları çok daha önceden, cesaretle söyleyebilmeliydi" dedi.

İSLAM'IN TEMEL İLKESİ
İzzettin Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın temel prensiplerinin 1925 yılında, Atatürk ve arkadaşları tarafından belirlendiğini, Diyanet İşleri Başkanı tarafından yapılan açıklamaların, bu prensiplerden ne kadar da uzaklaşıldığının göstergesi olduğunu savundu.

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzetin Doğan, Diyanet'in Sünni inancın temsilciliğini yaptığını oysa Türkiye'de Aleviler'in yanısıra Caferiler'in, Şafiler'in, Museviler'in ve Hristiyanlar'ın da bulunduğu belirterek, "Demokrasi İslam'ın temel ilkelerinden biridir. Bu noktada farklı inanç kesimlerin temsil edilmediği bir Diyanet kurumunun ve bu kurumun başkanının, demokrasi adına yaptığı açıklamalar ayağı yere basan açıklamalar değildir. Mustafa Kemal, İslam'la demokrasinin içiçeliğini yıllar önce, demokrasi ile İslam bağdaşmaz diyenlerin yüzüne çarpmıştır. Bu gerçeklik ortadayken, Yılmaz'ın açıklamaları kendisine bir paye kazandırmaz" diye konuştu.

Doğan, yıllarca Türk-İslam sentezi adı altında, Arap geleneğinin yarattığı hurafelerle doldurulmuş bir İslam anlayışının Türkiye'ye yerleştirilmeye çalışıldığını ancak doğru olanın Türk- İslam anlayışını hakim kılmak için çaba harcamak olduğunu belirtti. Doğan, "Yıllarca anlatmaya çalıştığımız konuların Diyanet tarafından da kabul edilmiş olduğunu görmek olumlu ama, geç kalınmış bir adım" dedi.

DOĞAN: GÖZ BOYAMA
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Müslüm Doğan ise Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz tarafından yapılan açıklamaların, "göz boyamaktan ibaret" olduğunu savundu. Doğan, "Avrupa Birliği sürecinde Diyanet gibi bir kurumun varlığını sürdürmemesi gerekir" şeklinde konuştu.

Okan KONURALP


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır