kapat

22.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İlk tercih Amerika
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne alınacak 145 savaş helikopteri için önce Amerikan Bell firması ile görüşme yapılacak

Türkiye, saldırı helikopteri ihalesinde görüşmelere başlama kararı aldı. Dün Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi, İtalyan Agusta firmasını elerken, 1. sırada ABD'li Bell Textron firmasıyla, 2. sırada da Rus-İsrail konsorsiyumu ile görüşme yapılmasını kararlaştırdı.

Ecevit, önceliğin ABD firmasında olduğunu, sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık çıkması halinde pazarlığa 2. sıradaki Rus-İsrail konsorsiyumu ile devam edileceğini açıkladı.

1.5 saat süren toplantının ardından Ecevit, alınan kararlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Sözleşme görüşmelerine başlanabilecek hale gelindiği görülmüştür. Sözleşme görüşmelerinde öncelik sırası, 1- Bell firması, 2- Kamov olarak belirlenmiştir. Görüşmelerde, fiyat tekliflerinin uygun bulunmaması, idari konularda olumlu sonuç alınamaması veya öngörülen yürürlük şartlarının yerine getirilmemesi hallerinde sözleşme görüşmelerine bir sonraki firma ile devam edilmesi uygun görülmüştür. Proje maliyetinin büyük bir bölümünün ülkeye geri dönecek olması, yerli katkı oranının yüzde 30'lara varacağının bildirilmesi memnuniyet verici bir husustur. Üretilecek ilk helikopteri, 2003 yılı ikinci yarısında görmeyi diliyoruz. İki firma seçilmiştir. Aralarında bir fark yoktur ve bu bağlayıcı sonuç değildir."

ECEVİT'TEN UYARI
Ecevit, sözleşme görüşmelerine başlanacak firma ile mutlaka helikopter üretimi yapılacağı anlamı çıkarılmaması gerektiğini vurguladı ve "Firmanın ileri süreceği şartları kesinlikle kabul edeceğimiz şeklinde anlaşılmamalıdır. Projeninin belirlenen hedeflerinden taviz verilmeyecek ve proje için ayrılan kaynak miktarını aşmayacak şekilde görüşmeler sürdürülecektir" dedi.

Ecevit, "ABD Kongresi'nin ihraç lisansı konusunda bir sorun çıkartıp çıkartmayacağı" sorusu üzerine Başban Clinton'ın sözde Ermeni soykırım iddiaları üzerine takındığı tavrı ve 39 ABD senatörünün helikopter üretimi konusunda sorun çıkartılmasını istemeyecekleri yönündeki beyanlarını hatırlattı. Ecevit, "Bunlar, ABD yönetiminin Kongre'de engellenmesine karşı kesin tavır alacağını gereken açıklıkla göstermiş oluyor" dedi.

IMF ETKİLEMEYECEK
Ecevit, IMF programının projeyi nasıl etkileyeceği yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi: "Bunlar birkaç yıl önce görüşülmeye başlanmış, karara bağlanmış hususlardır. IMF ile hiç bir ilgisi yoktur."

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ise daha sonra bu konuda, "Bu proje IMF programının kapsamı dışında. IMF, milli bütçeyi izliyor. Bu proje, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'ndan finanse edilecek. Sigara, içki, Spor Toto, Spor Loto vb.den belli yüzdeler kesilir ve bu fonda birikir. Bunlarla projeler gerçekleşir. Bu projelerin, bütçe ile ilgisi yok" dedi.

Ecevit, tank modernizasyonu ile ilgili bir başka soru üzerine, konunun ele alınmadığını kaydetti. Orgeneral Kıvrıkoğlu da bu konudaki soruyu, "Yok öyle bir şey. Ben de gazetelerde gördüm" karşılığını verdi.

TSK envanterindeki saldırı helikopteri üç aşamada yapılacak ihale ile 145'e çıkacak. İhaleler, 50, 50 ve 45 adetlik üç paket halinde gerçekleştirilecek. İlk paketi üreten firma ile üretimin sonuna doğru ikinci paket için görüşmeler başlayacak. Saldırı helikopterleri ana kontraktör olarak TAI tesislerinde üretilecek.

Bell Textron King Kobra
TSK tarafından halen 35 adet Kobra, 9 adet de süper Kobra kullanılıyor. Kobra ve Süper Kobralar terörle mücadele Türkiye'ye büyük avantaj sağladı. King Kobra henüz uçmadı. Üretim hattındaki üç helikopterden birincisi Ekim 2000'de havalanacak. Standart boş ağırlığı 5 bin 286 kg. Azami kalkış ağırlığı 8 bin 409 kg. Anti-tank, silahlı keşif ve gözetleme, koruma, yakın hava desteği ve hava-hava görevleri için özel nitelikli silah yüklenebiliyor. Hellfire, AIM-9 Sidewinder, Stinger füzelerini kullanabiliyor. Stantard yükü 20 mm.lik top ve mermisi. 4.1 saat havada kalabiliyor. saatte 300 km. yol yapma yeteneğine sahip.

IAI Kamov KA-50-2 Erdoğan
Helikopter çift pervaneli. Kuyruğunda pervane yok. Çift pervaneler aksi yönde dönerek helikopterin dengesini sağlıyor. Fiyat olarak avantajlı. Orijinal kokpitinde 2 pilot yan yana oturuyor. Ancak Türkiye'nin isteği üzerine pilot kabini dizaynı yapıldı. Helikopter henüz uçmuyor. En büyük şansları, "Türkiye ne isterse vermeye hazırız" şeklindeki uyumlu yaklaşımları. İsrail helikopterin aviyonik ve silah sistemlerini NATO standartlarına uygun olarak üretmeyi garanti ediyor. Saatte 422 km. hız yapabiliyor. Helikopterde havadan havaya ve havadan karaya füze sistemleri kullanılıyor. 20 milimetrelik top taşıyor.

Görüşmeler fazla sürmez
BaŞbakan Bülent Ecevit, dünkü Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde alınan karar üzerine soruları şöyle yanıtladı.

- Görüşmeler için süre kısıtlaması var mı?

- Hayır. Ama fazla sürmeyecek sanıyorum.

- ABD Başkanlık seçimi süreyi etkiler mi?

- Hayır. Zaten Başkan Clinton, Senato'nun Ermeni asıllı üyelerine gönderdiği mektupta, insan hakları alanındaki çabalarımıza dikkat çekerek, "helikopter konusunda Türkiye'ye engel olmayın" dedi. Senato'da bir sorun çıkmayacağı anlaşılıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır