kapat

22.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
163 trilyon hapis
Çoğunluğu Gözaltı Pazarı'nda bulunan ve işlem sıraları kapalı 16 şirketin hissesine yatırım yapan tasarruf sahipleri, 163 trilyon lira kaybetti. En ağır darbe Fon'daki iki bankadan geldi

Çeşitli nedenlerden dolayı işlem sıraları kapatılan 16 şirkete yatırım yapanların kaybı 163 trilyon lirayı buluyor. Kâr etmek için borsaya yatırım yapanlar, bazen kötü sürprizlerle de karşılaşabiliyor. Halen borsada "ismi olan, ancak cismi olmayan" 16 şirket var. Bazıları iflas edenler, bazıları da İMKB tarafından Gözaltı Pazarı'na alınan ancak daha sonra işlem sıraları kapatılanlar...

Örneğin Uzan Grubu tarafından satın alındıktan sonra başı bir türlü beladan kurtulamayan Çukurova ve Kepez Elektrik ile Metaş'a yatırım yapan yatırımcının kaybı 123 trilyon lira. 21 Mayıs 1999 tarihinde Çukurova, Kepez Elektrik ve Metaş hisseleri Gözaltı Pazarı'na alındı. 30 Haziran 2000 tarihinden itibaren işlem sırası kapatılan şirketlerde kapalılık durumu devam ediyor.

Borsaya açılan ilk şirketlerden Emsan Beşyıldız ve Emsan Paslanmaz da yatırımcısını üzen şirketlerden oldu. Mali durumunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle banka borçlarını ödeyemeyen Emsan Grubu şirketlerindeki yatırımcının kaybı 734 milyarı buldu. Bu arada şirketlerin borsaya göndermesi gereken bilgileri geciktirmesi üzerine Borsa Yönetim Kurulu hisselerin 11 Eylül 1997'den itibaren Gözaltı Pazarı'na alınmasına karar verdi.

Ancak şirketle ilgili sorunların sürmesi nedeniyle 22 Şubat 2000'de şirket hisselerinin işlem sırasının kapalılık durumunun devamına karar verildi.

Fon'a devrolanların değeri kalmadı
Hisse senetleri İMKB'de işlem gören ve Hazine tarafından el konulup Tasarruf Mevduat Fonu'na devredilen Esbank ve Yaşarbank'ın hisse senetlerinin ise hiç değeri kalmadı. Bankalara el konulması sırasında yatırımcı "unutuldu". Onların da hisseleri Fon'a devredildi. Zeytinoğlu Grubu'na ait olan ve 73 yıllık bir geçmişi olan Esbank'ın yüzde 2'si halka açık. Yüzde 13'u halka açık olan ve Yaşar Grubu'nun bankası olan Yaşarbank da devlete geçti. İki hissede yatırımcının toplam kaybı 8.3 trilyon lira oldu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır