kapat

22.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
10 sendika %10 barajına takıldı
DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak'ın daha önce başkanlığını yaptığı Tekstil Sendikası da toplu iş sözleşmesi yapamayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, toplam 148 bin 569 üyesi bulunan 10 sendikanın, işkollarındaki üye sayısı itibariyle yüzde 10 barajının altında kaldığını ilan etti. İstatistikler, sendika dünyasında büyük tepki yaratırken, yetkisi düşen sendikalar mahkemeye başvurmaya ve ortak eylem yapmaya hazırlanıyor. DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ı suçlayarak "Cami duvarına işenmiştir" dedi. Budak, konunun takipçisi olacağını söyledi. Budak'ın milletvekili olmadan önce genel başkanı olduğu DİSK'e bağlı Tekstil Sendikası da son istatistikle toplusözleşme yetkisini kaybetti.

Türk-İş'ten tepki
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, sendikalara yüzde 10 baraj uygulanmasının sendikal harekete darbe indirdiğini belirterek sendikaların mahkemeye başvurarak haklarını arayacaklarını söyledi. Türk-İş'e bağlı Koop-İş Sendikası'nın durumunu örnek gösteren Kılıç, "Bakanlığın istatistiğine göre bu sendika 6 ay öncesine göre 13 bin 931 üyesini kaybetmiş. Sendika kayıtlarına göre ise 2 bin 500 yeni üye kaydı var, ayrılanların sayısı bini bulmuyor. Bu durumda Ocak ayına göre üye sayısının bin 500 artmış olması ve yetkisini kaybetmemesi lazım" dedi. Kılıç, durumun aynı işkolundaki küçük sendikaların birleşmesini getireceğini, bunun için işkolları yönetmeliğinde değişiklik gerektirdiğini kaydetti.

YETKİSİZ SENDİKALAR
Biri bağımsız diğerleri ise üç büyük işçi konfederasyonuna bağlı 10 sendikanın toplam üye sayısı 148 bin 569. Söz konusu sendikaların daha önce yaptıkları toplu sözleşmeler yürürlükte olacak, ancak yılın ikinci yarısında süresi bitecek toplusözleşmeleri yenileme yetkileri olmayacak.

Yüzde 10 işkolu barajını aşamayan sendikaların isimleri ve bağlı oldukları konfedarasyonlar şöyle:

Türk-İş'e bağlı TüMTiS, Koop-İş, DiSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, Gıda-İş, Tümka-İş, Basın-İş, Sosyal-İş, Nakliyat-İş ile Hak-İş'e bağlı öz Ağaç-İş ve bağımsız Banksisen.

Sistem Nasıl işliyor?
Türkiye de toplam 4 milyon 521 bin 81 işçiden 2 milyon 468 bin 591'i sendikaya üye bulunuyor. 12 Eylül döneminde çıkarılan Sendikalar Yasası gereğince, sendikalar, ancak o işkolundaki işçilerin yüzde 10 unun kendisine üye olması durumunda toplusözleşme yapma yetkisi alabiliyor.

Sendikaların işkolu barajını aşıp aşmadıkları ise, yasa uyarınca çalışma Bakanlığı'nca altı ayda bir ilan ediliyor. Başlangıçta yüzde 10 barajını aşan sendikalar, işkolundaki işçi sayısına göre altı ayda bir yapılan oranlama ile belirleniyordu. Ancak daha sonra Yargıtay kararlarına dayanılarak istatistikler son 6 aydaki işçi sirkülasyonuna göre yenilenmeye başlamıştı.

Budak: Cami duvarına işedi
DiSK'in ve DiSK'e bağlı Tekstil Sendikası'nın eski genel başkanı DSP istanbul Milletvekili Rıdvan Budak, bakanlığın istatistikte uyguladığı yöntemi sert bir şekilde eleştirdi ve "Cami duvarına işenmiştir" dedi. Budak, işkolu istatistiklerinde 18 yıldır uygulanan yöntemi bakanın tek taraflı olarak değiştirdiğini belirterek "Kimseyle görüşmeden, kimsenin görüşünü almadan yapılan bu iş yanlıştır. Bu mantıkla bir süre sonra hiçbir sendika barajı aşamaz. Bakanlık, sendikalara karşı kayıt dışı ekonomiyi destekleyen bir uygulama içine girmiştir" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır