kapat

22.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
POAŞ'ta para peşin
Petrol Ofisi'nin özelleştirrilmesi dün atılan imzalarla tamamlandı. 1 milyar 260 milyon dolarlık satış bedeli peşin olarak ödendi

Türkiye ekonomisinin en önemli KİT'lerinden biri olan Petrol Ofisi (POAŞ) 2000 yılının iddialı programı çerçevesinde özelleştirildi. Yüzde 51'lik kamu hissesini 1 milyar 260 milyon dolara satılan POAŞ'la, Türkiye tarihinde yapılan en büyük özelleştirme geliri sağlandı.

POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin, 1 milyar 260 milyon dolara, İş Bankası-Doğan Şirketler Grubu Holding Ortak Girişim Grubuna devrine ilişkin sözleşme dün Ankara'da imzalandı. Ortak girişim gurubu ihale bedelinin tamamını Özelleştirme İdaresi'nin hesaplarına aktardı.

İhale şartnamesine göre konsorsiyumun bedelin asgari yüzde 40'ını peşin ödemesi gerekiyordu. Geri kalan tutar ise 3 eşit taksitte 3 yılda ödenebilecekti. Ancak faizin yüzde 15 gibi yüksek bir oranda belirlenmesi, tarafları başka kaynaklardan kredi bulmaya itti.

700 MİLYON İÇERDEN
Dün bir açıklama yapan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Caner Çimenbiçer, 500 milyon doların özkaynaklardan gerisinin de yurtiçi bankalardan kredi şeklinde sağlandığını belirtti. Çimenbiçer bu bankalar arasında kamudan sadece Vakıflar'ın olduğunu ifade etti. Çimerbiçer, PAOŞ Genel Müdürü olarak da eski BP Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer'in getirilmesinin düşünüldüğünü söyledi.

Dün yapılan imza töreninde konuşan Devlet Bakanı Yüksel Yalova, "Rakam milyar dolar olduğu için belki ilktir, ama bence bunun ötesinde zihniyet devri itibariyle ilktir" dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar da, POAŞ'ın uzun yıllar özelleştirme portfoyünde kaldığını, ama bugün satış tamamlanarak, nihai aşamaya gelinen bir büyük proje olduğunu vurguladı.

Bayar, Hazine'nin tek kalemde yaptığı 1.5 milyar dolarlık dış borçlanma dışında, ihale bedeli rakamının, Cumhuriyet tarihinde kamu Hazinesine tek kalemde giren en büyük meblağ olduğunu belirtti.

SIRADA HALKA ARZ
Kamunun elinde Petrol Ofisi'nin halen yüzde 42.3'lük hissesi var. Halka açık olan yüzde 6.7'lik kısım da İMKB'de işlem görüyor. Yüzde 42.3'lük hissenin öncelikle yüzde 20'lik bölümünün yurtiçi veya yurtdışında halka arzının yapılması öngörülüyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır