kapat

22.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Asıl 2001'i görün
Faiz ödemelerinde sağlanan 20 milyar dolarlık tasarruf 20 yıl aradan sonra hükümete asli görevleri için kaynak ayırmasına olanak verecek

Yılın ilk altı ayında son yılların en iyi bütçe performansını gösteren Türkiye asıl rahatlamayı 2001 yılında görecek. Bu yıl geçen yılın yüksek faizli borçlanmalarının yansımasıyla yılsonu 21.1 katrilyon (yaklaşık 34 milyar dolar) olacak olan faiz giderlerinin önümüzdeki yıl yarıya inmesi bekleniyor. Piyasa önümüzdeki yılki faiz giderlerinin 14-15 milyar dolara, yaklaşık 10 katrilyona inmesini bekliyor.

DERİN NEFES ALINACAK
Ekonomistler bu yılki bütçe hedefinin altı aylık sonuçların ardından tutacağı konusunda hem fikir. Asıl rahatlamanın ise önümüzdeki yıl faiz ödemelerinde beklenen 20 milyar dolarlık düşüşle yaşanacağını söylediler.

Bu yılsonu itibariyle faiz ödemeleri 21.1 katrilyonu buluyor. Bu rakamın dolar bazında ifadesi yaklaşık 34 milyar dolara geliyor. Hazine'nin bugüne kadar gerçekleştirdiği ve önümüzdeki yıla denk gelen iç borç faizi geri ödeme miktarı 6.8 katrilyonu buluyor. Bu rakamın yılsonuna kadar en fazla 10 katrilyonu bulması bekleniyor. Bu rakamın ise dolar bazında ifadesi yaklaşık 14 milyar dolara geliyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıl faiz giderlerinde 20 milyar dolarlık bir tasarruf öngörülüyor. Bu rakam bu yılsonu 46.7 katrilyonluk(yaklaşık 76 milyar dolarlık) giderin yüzde 26'sından tasarruf edilmesi anlamına geliyor.

Daha fazla hizmet
FAİZ giderlerinde sağlanan 20 milyar dolarlık tasarrufun devletin asli görevlerine dönmesine yol açacağı belirtiliyor. Yıllardır yüksek faiz ödemeleri nedeniyle eğitim, sağlık, altyapı gibi devletin yapması gereken asıl görevlerin ihmal edilmesi dönemi yavaş yavaş sona eriyor. Uzmanlar önümüzdeki yıl harcama disiplininin asıl sosyal güvenlik ve KİT'lere yapılan transferlerde sürdürülmesi gerektiğini belirtiyorlar. Maaş ödemeleri ve yatırım alanlarında, faiz ödemelerindeki düşüşle sağlanacak rahatlamanın büyümeyi artırıcı etki yapacağı belirtiliyor.

Bu yıl ek vergiler yoluyla sağlanan 1.2 katrilyonluk tutarın önümüzdeki yıl bütçede görünmemesinin de faiz harcamalarındaki daralma nedeniyle önemli olmayacağına işaret ediliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır