kapat

22.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tek Kudüs, çift yönetim
İsrail Başbakanı Barak, Doğu Kudüs'te egemenliğin Filistinlilerle paylaşılmasını öngören planı, Arafat'ın da kabul etmesi için Pazar'a kadar süre verdi

Camp David'de 11'inci gününe giren İsrail-Filistin pazarlıklarında bir adım daha atıldı. İsrail, Amerika'nın Doğu Kudüs'ün paylaşımı ile ilgili planını kabul etti. İsrail Başbakanı Ehud Barak, ilk kez, Kudüs'ün "bölünemezliği" tabusunu yıkarak Kutsal Kent'in bir bölümünü Filistin'le paylaşabileceklerini bildirdi. Amerikan tarafı bu öneriyi bir orta yol olarak taraflara kabul ettirmeye çalışıyordu.

200 BİN ARAP YAŞIYOR
Ancak Barak'ın kabul etmesine rağmen, Filistin, Doğu Kudüs'ün tümünde tam egemenlik istiyor. Bunun yanında İsrail'deki sağcı muhalefet de Barak'ı "Kudüs'ün bütünlüğüne" ihanet etmekle suçluyor.

Arafat'ın bu öneriyi reddetmesine tepki gösteren İsrailli bir kaynak, "Durum çok açık. Pazar gününün sonuna kadar Kudüs konusunda bir çıkış yolu bulunmazsa Başbakan Barak eve dönüyor" dedi. Filistin`in Washington temsilcisi Hasan Abdurrahman ise, Kudüs konusunda hiçbir tavizi kabul etmeyeceklerini söyledi. Abdurrahman, "Doğu Kudüs`ün tamamen Filistin egemenliğine verilmesini öngörmeyecek hiçbir çözümü kabul etmeyeceğiz" dedi.

Barak'ın egemenlik paylaşımını kabul ettiği Doğu Kudüs'te yaklaşık 200 bin Arap yaşıyor. İsrail hükümeti yetkilisi Michael Melchior, "Egemenliği paylaşma konusunda idari güçlerden söz ediyoruz. Flistin tarafına idari güçler verilecek, bir anlamda birleşik egemenlik gibi. Ancak kutsal yerlerin bulunduğu Eski Şehir'i ortak egemenlik kapsamına almayı reddediyoruz" şeklinde konuştu.

SEMBOLİK BİR EGEMENLİK
Camp David'deki İsrail heyetiyle sürekli kontak halinde olan Kudüs uzmanı Profesör Moshe Amirav, Amerika'nın Filistin'e Doğu Kudüs'te ve hatta Eski Şehir'de sembolik bir egemenlik vererek problemi çözmeye çalıştığını belirtti. Egemenliğin dini, siyasi, sivil konular ve güvenlik olmak üzere farklı fonksiyonlara bölünerek paylaşılacağını belirtti. "Filistin'e dini, siyasi ve sivil konularda egemenlik hakkı verilirken, İsrail, güvenlik konularını elinde tutabilir diyen Amirav, bu şekilde kenti bölmeden her iki tarafın da sınırlı bir egemenlik alması sağlanır" dedi.

Öte yandan Arafat, Doğu Kudüs'ün tamamen Filistin toprağı sayılmasını istiyor ve bir egemenlik paylaşımı da olursa İsrail ordusunu bu topraklarda görmek istemiyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır