kapat

22.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Limasollu
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bakan da olsa fark etmez
Başbakan'ın sarhoş oğlunu gözaltına alan İngiliz polisi şimdi de arabasıyla hız limitini aşan İçişleri Bakanı Jack Straw'u durdurup uyardı

İngiliz polisi son 1 aydır tüm dünyaya örnek oluyor. Temmuz ayı başında Başbakan Tony Blair'in sokakta sarhoş bir halde sızan oğlunu gözaltına alan, ihtar veren ve hatta Blairler'e oğullarının durumu nedeniyle bir de nasihat çeken İngiliz polisi, son olarak İçişleri Bakanı Jack Straw'un kabusu haline geldi. Bakan Straw, Jaguar marka otomobiliyde aşırı sürat yaptığı gerekçesiyle, trafik ekipleri tarafından çevrilerek uyarıldı.

BAKANA FIRÇA
Dünkü İngiliz gazetelerinde manşetlere çıkan habere göre, 9 Temmuz sabahı Başbakan Blair'le bir görüşmesi olan Straw, Başbakanlık'a bağlı koruma polisine hızlı gitmesi için emir verdi. 90 kilometre hız sınırının olduğu anayolda Straw'un şoförü araçla 165 kilometre hıza ulaşmıştı, trafik ekipleri radarla aracın hızını tespit etti. Hemen aracın plakası merkeze iletildi.

Merkezden plakanın İçişleri Bakanı Straw'a ait olduğu haberi gelmesine rağmen, Jaguar araba bir sonraki trafik kontrolünde durduruldu. Polis, Bakan'ın arabanın arka koltukta oturmasına aldırmadan şöföre kızdı.

Kendisi gibi polis olan makam şöförüne, "Sadece hayati tehlike ya da suikast durumu olduğu zamanlarda hız limitini aşabileceğini biliyorsun. Bakan'ın kişisel isteğine göre hızlı gidemezsin" uyarısında bulundu. Bakan Straw, "durumun çok acil" olduğu için hızlı gittiklerini söyledi ve polis memurundan kibarca kendilerini bırakmasını istedi. Polis bunu reddetti. Ve bakanın aracına motosikletiyle eskortluk yaparak Başbakanlık'a kadar eşlik etti.

Bakan Straw, Başbakan Blair ile olan görüşmesine yetiştikten sonra trafik polisi hemen araç şoförlüğü yapan koruma polisinin yanında soluğu aldı.

ŞOFÖR CEZA ALABİLİR
Trafik polislerine hesap veren 'Başbakanlık'a bağlı özel polis'e Scotland Yard'tan ceza gelebilir. İçişleri Bakanı'nın kendisine bağlı bir teşkilatın personelince durdurulup uyarılması, İngiliz basınında "Skandal", "Utanç verici" diye yorumlanırken, polisin cesur hareketi de alkış topladı. Çok değil, 2 hafta önce şoförleri yavaş gitmeleri için televizyonlarda uyaran, trafik yasasının en büyük savunucusu Straw'un sürat yapması halk tarafından da yadırgandı.

Ülkede aşırı hızla yakalanmanın cezası 1200 dolar. Öte yandan bu olay, Straw'un ilk skandalı da değil. 2 yıl önce Bakan'ın oğlu, bir gazeteciye uyuşturucu satarken fotoğraflanmış, bu olay İngiliz medyasında aylarca konu olmuştu.

Tony Blair özür diledi
İNGİLİZ gazeteleri, Temmuz ayını hükümet için 'skandal ay' olarak ilan etti. Haziran ayı sonunda Başbakan Tony Blair, 18 yaşından küçükleri alkol almamaları için uyarmış, cezaların artacağını dile getirmişti. 1 Temmuz'da ise polis 16 yaşındaki oğlu Euan'ı sarhoş olduğu için gözaltına alındı. Gözaltı sırasında gerçek kimliği ortaya çıkınca polis, genci serbest bırakmıştı. 1 gün sonra da karakola gelen Euan ana-babasının yanında ihtar almıştı. Olaydan utanç duyduğunu dile getiren Tony Blair, herkehalkından özür dilemişti.

Seydaoğlu olay çıkardı
İNGİLTERE'DeKİ olayın bir benzeri de 2 Mayıs günü Türkiye'de yaşandı. Olayın kahramanı ANAP Diyarbakır milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu'ydu. Diyarbakır'a Mercedes'iyle giden milletvekili, Adana Pozantı çıkışında trafik ekiplerince durduruldu. 40 kilometrelik şehiriçi hız sınırını 96 kilometre ile ihlal eden Seydaoğlu'nun aracının geçici plakasının tarihinin de geçtiğifark edildi. Ceza kesilmek istenince Seydaoğlu, polis memuruna "Ben milletvekiliyim. Şikayetçiyim" diye çıkıştı. Polis aracı bağlama kararı aldı. Seydaoğlu protesto için 10 km. yol yürüdü. Polis 2.5 saat sonra aracı bıraktı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır