kapat

12.07.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
iku
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Kalplerimiz birmiş"
Cumhurbaşkanı Sezer: Devlet Başkanı değişti diye ilişkiler değişmez.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Kalplerimiz aynı fikirdeymiş...

Cumhurbaşkanı Sezer, KKTC'nin ardından ikinci resmi yurtdışı ziyaretini, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye yaptı. Sezer Bakü'de Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından karşılandı. Sezer'in Bakü ziyareti, Demirel'in, geçmiş dönemlerde yapmış olduğu ziyaretlerin tersine oldukça "sade" geçti; kurbanlar kesilmedi, kalabalıklar caddelere çıkmadı. Sezer'in programı, Demirel'in programından farklı geçti. Demirel, Bakü'ye geldiğinde, muhalefet liderleri ile bir araya gelirken, Sezer muhalefet ile görüşmek istemedi.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME
Sezer, Aliyev ile 1.5 saat süren baş başa bir görüşme yaptı. Cumhurbaşkanları, daha sonra basına ortak bir açıklama yaptı. Sezer konuşmasında, Türkiye'de Devlet Başkanı değişmesiyle, Azerbaycan politikasının değişmesinin söz konusu olmadığı mesajını verdi. Sezer şöyle konuştu:

"İlişkilerimizin, kurumsallaşmış bir işbirliği ile bundan sonra da her alanda geliştirilmesi konusundaki kararlılığı, paylaşmakta olduğumuzu gördüm. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, köklerini tarihten, kardeşlikten, kan bağından alan ilişkilerdir. Türkiye'de Devlet Başkanı değişmesi nedeniyle, bu ilişkiler değişmeyecektir. Tam bir uyum içinde devam edecektir. Bunu bilmenizi rica ediyorum."

HÜRMETLİ CUMHURBAŞKANI
Aliyev ise, Sezer'e "Aziz dostumuz..." ve "Hürmetli Cumhurbaşkanı..." diyerek, hitap etti. "Biz birbirimizi ayrı bir devlet gibi, halk gibi, hissetmeyiz" diyen Aliyev, "Arzumuz buydu ki, yeni seçilmiş Türkiye Cumhurbaşkanı, ilk seferini Azerbaycan'a yapmalıdır. Öyle de oldu. Demek bizim de kalbimiz, sizin de kalbiniz aynı fikirdeymiş. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri, dostluk, kardeşlik ilişkileridir. Hiç değişmez, eğilmez, bozulmaz. Çünkü halklarımızın iradesidir ve hem Türkiye Cumhuriyeti'nin, hem Azerbaycan Cumhuriyeti'nin devlet siyasetidir" dedi.

ORTAK BİLDİRİ İMZALANDI
Sezer ile Aliyev görüşmenin ardından, iki ülke arasındaki her alandaki işbirliğinin devamını amaçlayan bir ortak bildiri imzaladılar. Bildiride, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının inşa edilmesi ve kullanıma açılması konusunda, gereken çalışmaların "ivedilikle" hayata geçirilmesi için, ülkelerin ortak çabalarını devam ettirecekleri teyid edildi.

Bildiride ayrıca, taraflar, Azeri doğalgazının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili görüşmelerin başlatılmasına karar verdiklerini bildirdiler.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır