kapat

28.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Bir mektup

"Tersane ve yerleşim" başlıklı yazımızla ilgili olarak Türkiye Dok, Gemi-İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Sayın Abdurrahman Sarçın'dan hem duygu yüklü, hem bazı uyarılar içeren bir mektup aldık. 1946'da kurulan sendikalarının Türk-İş'e ilk Genel Başkan, parlamentoya da ilk sendikacı milletvekili gönderen ihtisas sendikası olduğunu vurgulayan Sarçın, şöyle yazmış:

"1983'ten bu yana denizciliğimizde, gelişmelerin yerini çöküş aldı. Atılımlar durdu. Bizler, sektörün sorunlarını anlatabilmekte yalnız kaldık. En önemli sorunun altını çiziyorsunuz. O da gemilerin 20 yaşını doldurmuş olmaları. İkinci bir husus ise Haliç, yine SABAH-İSTANBUL'un altını çizdiği gibi, Camialtı ve Pendik tersanelerinde inşa edilen gemilerin muhtelif iskelelere bağlanmak suretiyle atıl duruma getirilmesidir. Tersane çalışanlarının çoğu ile biz sendikacılar, Denizcilik Bankası Okulu'ndan mezunuz. Nazari ve tatbiki olarak sektöründen geldik. İçimiz yanıyor, kalbımiz sızlıyor. İmdat diyoruz; duyan yok. Sizleri okuyunca rahatladığımızı, nefes aldığımızı hissediyoruz. Tersaneler üzerinde oynanan oyunlar sonucu ülkemiz büyük zarar görecek. Tersanecilikle ilgili işgücünü arasak ta bir daha bulamayacağız."

KAPTAN okurumuz Nedim Berksoy ise faksında, AB kriterlerinin 20 yaş üstündeki gemilerin seyrüseferden tamamen kaldırılmasını değil, Lloyd's ve benzeri uluslararası sigorta kuruluşlarının denetim, onay ve garantörlüğü altında bakım görüp tepeden tırnağa revize edilmelerini şart koştuğunu belirtiyor. Yazımızdan çıkabilecek yanlış anlamı düzelttiği için okurumuza teşekkür ediyoruz. Öyle de olsa, gemilerin bakım ve yenileme işlemleri için tersanelerimize ihtiyacımız var. Tersanelerin modernizasyonu belki pahalı bir işlem; bilemeyiz. Ama uzun vadede sağlayacağı yararlar da iyi hesaplanmalı. Tersanelerin kapatılıp tasfiye edilmeleri mi, yoksa ileri çağdaş teknolojilerle yenilenerek korunmaları mı daha rasyonel; bunun tartışması geniş katılımlı platformlarda hem bilimsel hem ekonomik uzanımlarıyla enine boyuna yapıldıktan sonra bir karara varılmalı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır