Özelin servisi de zamma doymuyor
Öğrencilerin okul stresi bitti, velilerin derdi bitmedi. Özel okul ücret zamlarına servis ücretleri de yüzde 40 oranındaki zamla eşlik ediyor
Okullar tatile girdi, öğrenciler rahata erdi. Ama velilerin stresi devam ediyor. Gelecek yılın eğitim-öğretim fiyatlarını kara kara düşünmeye başlayan veliler, bir yandan da servis ücretlerini hesap ediyor. Çünkü özellikle özel okullara hizmet veren servis şirketleri, yüzde 40'a kadar ulaşan zamlı fiyatları belirlerken ekonomik programı çok fazla dikkate almadan hareket ediyor. Daha çok devlet okullarına çalışan Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na bağlı minibüslerin zam oranlarının ise yüzde 25 ile sınırlandırılacağı belirtiliyor.
TUTTURABİLDİĞİNE
Özel okullara servis yapan firmaların 2000-2001 sezonu zamları yüzde 30-40'a kadar varıyor. Geçen yıl yıllık 510 milyon lira olarak belirlenen bir özel okulun Üsküdar-Acıbadem servis ücreti bu yıl yüzde 37 artarak 700 milyon liraya yükseldi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası ise, kendisine bağlı bulunan servislere yüzde 25 maksimum zam sınırı koydu. Buna göre geçen yıl 0-3 kilometre arası belirlenen 19 milyon 750 bin liralık fiyat, bu yıl 24 milyon 750 bin liraya, 3-5 kilometre arasındaki 23 milyon liralık fiyat 29 milyon liraya çıkmış olacak. Oda'ya bağlı servislerin fiyatları okulların açıldığı ilk hafta beyan edilecek.
Esnaf Odası'na bağlı minibüslerle özel şirketlere bağlı minibüsler arasında sadece fiyat değil konfor bakımından da çok önemli farklar var. Devlet okullarına servis yapan minibüslerin öğrenci sınırlaması yok. Özel okul ve kolejlere çalışan servisleri ise ön koltukta öğrenci oturtmamak, her koltukta kemer bulundurulması, öğrencilere yardım decek servis hostesi bulundurma, okullarda her zaman ambulans bekletme gibi şartları yerine getiriyorlar.
KİLOMETREYE GÖRE FİYAT
İstanbul'da 28 bin personel servisi var. Bunlardan 8 bini okullara hizmet veriyor. Ancak burada da iki ayrı kategori oluşmuş durumda. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Toplu Taşımacılar Birliği'ne (İSTAB) kayıtlı şirketler, genellikle özel okullara servis yapıyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na bağlı minibüsler ise devlet okulları ağırlıklı çalışıyor. Devlet okullarının öğrencilerini taşıyan ve Esnaf Odası'na bağlı olan minibüsler, belirli kilometre aralıklarına göre fiyat belirliyor. Özel okullara servis yapan şirketlerin ise ortak bir fiyat sistemi yok. Her yıl 1-30 Haziran tarihleri arasında okulların açtığı ihaleye giren firmalar en düşük teklifi vermeye çalışıyor. Okul da en düşük teklifi veren üç firma arasından birini tercih ediyor. Ama her zaman en düşük teklifi veren firmayı seçme zorunluluğu yok.
Servis İhalesi
İstanbul'da İETT'nin otobüs filosunun 12 katı, yani 28 bin servis aracı bulunuyor. Valilikler her yıl 1-30 Haziran tarihleri arasında okulların servis ihalelerini tamamlayıp valiliğe bildirmelerini istiyor. İhalede en düşük üç teklifi veren firma arasından herhangi biri tercih ediliyor.
Leyla ŞEN
|