|
|
2. Picasso operasyonu
İzmir Emniyeti arka arkaya Picasso operasyonları düzenliyer. Ünlü İspanyol ressamın "La Fermiere" tablosundan sonra "Dora-Maar" adlı tablosu da İzmir'de ele geçirildi
İZMİR'DE bir ay içinde düzenlenen iki operasyonda ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso'nun 2. kaçak tablosu da ele geçirildi. 6 Haziran'da "La Fermiere" adlı tablodan sonra "Dora-Maar" isimli tuvalüstü yağlıboya tablo da İzmir'de bulundu. Tabloyu 15 milyon dolar karşılığında polise satmak isteyen 2 kişi yakalandı, 2 kişi aranıyor.
İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan düzenlediği basın toplantısında, Ankara polisiyle birlikte çalıştıklarını ve önceki gece Selçuk'taki bir bağevinde şebekenin 2 üyesi ile pazarlığa oturduklarını ve sanıkların yakaladıklarını söyledi.
İMZA SİLİNMİŞ
"Dora-Maar" isimli tablonun Picasso'nun 1938'te yaptığı bir çalışması olduğunu ve "Çirkin Kadın" diye tanındığını belirten Yücesan, şöyle konuştu: "9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerince hazırlanan ön ekspertiz raporunda, eserin alt taraf yapılanmasında orijinal etkiler görüldüğü, üst tarafında ise kırılmadan ötürü sonradan yapılmış müdahale bulunduğu belirtilerek, eserin üzerinde Picasso'ya ait imzanın silinmiş olduğu ve sonradan taklit edilerek yeniden atıldığı, eser üzerinde mutlaka kimyasal tetkik yapılmasının gerekliliği ifade edildi. Raporda, Fransa Satış Galerisi'ne sorulması da istendi. Tablonun arkasında Kuveyt mührü var."
KUVEYT'TEN ÇALINMIŞ
Yücesan, Kültür Bakanı İstemihan Talay'a operasyonla ilgili bilgi verdiğini de belirterek, tablonun çalıntı ya da kayıp olduğuna ilişkin müracaat, kayıt olmadığını söyledi. Olayın uluslararası bir şebekenin işi olduğunu ve "La Fermiere" gibi Kuveyt Emirlik Sarayı'ndan Körfez Savaşı sırasında çalındığını ve Suriye üzerinden de yurda sokulduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Yücesan, "Bundan önceki şebekeyle bir ilgileri yok. Başka tabloların da piyasada bulunduğunu öğrendik. Operasyonlarımız sürecek. Bu eser de tıpkı diğeri gibi Kültür Bakanlığı'na teslim edilecek. Artık ülkemizin malıdır. Eserle ilgili kesin sonuçlar iki gün içinde elimize geçecek" dedi.
Operasyon sırasında Mali Şube Müdürü Şerafettin Bural'ın alıcı kılığında bizzat şebeke üyeleriyle pazarlığa oturduğu öğrenildi. Şebekenin tabloya 30 milyon dolar istediği, sonra 15 milyon dolarda anlaşıldığı bu sırada yapılan operasyonda iki kişinin yakalandığı açıklandı. Olayla ilgili 2 kişi aranıyor.
Serdar YILMAZ- Fahrettin DOKAK
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|