kapat

26.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Maaşlarda yaman çelişki
Birkaç milyonluk maaş ayarlaması için ince hesaplar yapan, Maliye, özerk kurullardaki milyarlık maaşlar karşısında çaresiz kalıyor

Memur maaşlarına, yılın ikinci yarısında yapılacak artışın masaya yatırıldığı bugünlerde Maliye Bakanlığı tam anlamıyla "bunalmış" durumda. Maaşlarda enflasyon farkının yaratacağı maliyet artışı ile Temmuz zammının faturası hesaplanırken, "Özerk Kurullar"ın ayrıcalıklı maaşları, moralleri bozuyor.

TBMM'de, yetki yasa tasarısı görüşülüyor. Personel ve ücret rejiminde değişiklik düşünülüyor.

Kulise çıkan milletvekilleri, Merkez Bankası'nda 9 milyar lira, SPK'da 5 milyar lira, Rekabet Kurulu'nda 2 milyar lira maaş ödendiğini konuşuyor.

Özerk kurumların maaş politikasına karşı sert tutumu ile tanınan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı, Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel'in, yeni görevinde çalışacağı ekibi için 4 milyar liradan başlayan aylık skalası hazırladığı bilgisi gündemi kızıştırıyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen 5 banka genel müdürününün 6 milyar lira civarında aylık aldığı haberi ise tansiyonu yükseltiyor. Tam bu sırada, Telekomünikasyon Üst Kurulu da 600 milyon lira ile 3 milyar lira arasında maaş isteğini beyan ediyor.

Temmuz'da, memura en fazla yüzde 10 zam verebilecek durumdaki Maliye, hizmetli aylığında 12-13 milyon lira, genel müdür aylığında 50-60 milyon lira artış sağlayacak.

Birkaç milyonluk maaş ayarlaması için ödenek dengesinde ince hesapların içine giren, milyarlık maaşlar karşısında çaresiz kalan Maliye, 400 milyon liraya bütçe uzmanı, 500 milyon liraya müfettiş çalıştırmanın dayanılmaz ağırlığı altında giderek eziliyor.FarklıGenel Müdür

Türkiye Kalkınma Bankası uzun süredir kabuğuna çekilmişti. Özal Baysal Olayı'ndan sonra kapılarını bir süre dış dünyaya kapatan TKB'nin, toparlanma sürecine girdiği anlaşılıyor. Bankanın, müfettiş kökenli Genel Müdürü Taci Bayhan, çok dikkatli. Kendisine, "Sizin koltuğunuz dikenli. Geçmişte, hapse girenler bile oldu" hatırlatmasını yapıyorum. Yanıtı, hayli anlamlı:

"Bu koltuklara oturanlar, gerektiğinde kalkmayı bilmeli. Diyet borcu ile bu tür makamlara gelenler, ister istemez bedelini öderler!"

Bayhan, 1994 Krizi'nde kapatılan üç bankada TKB mevduatının batmasını da unutmuyor. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş misali. TKB, geçtiğimiz aylarda elindeki döviz varlığını özel bankalarda uygun faizle değerlendirmiş ancak ana para ve faizi karşılayacak biçimde hazine kağıtlarını da bu bankalardan alıp kasasına koymayı ihmal etmemiş. Son bir bilgi daha verelim. TKB'nin 2.5 yıl önce 5.7 trilyon lira zararda olan bilançosu, 8.1 trilyon lira kara geçti.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır