|
|
Hükümet dağılırsa
Hükümetteki uyum yaklaşık bir yıl sürdü. Genel Kurul'da MHP desteği ile 276 oy bulunur ve Mesut Yılmaz, Yüce Divan'a giderse hükümetin de sonu gelecek.
TBMM kulislerinde bu ihtimale karşı alternatifler geliştiriliyor. DSP'li vekiller, Ecevit'in "MHP'nin ne yapmak istediğini anlamıyorum" sözlerini de hatırlatarak şu formülü gündeme getiriyorlar:
"Bu durumda hükümet dağılır ve Ecevit'e yeniden hükümeti kurma görevi verilir. DSP-ANAP azınlık hükümeti kurulur. İki partinin sandalye sayısı 223... 85 DYP'li dışardan destekler ve 308 oya ulaşılır. Bu durumda DYP'den 6 ay süreyle dışardan destek istenecek. 6 ayın sonunda ise Yüce Divan işi biter ve hem Mesut Yılmaz, hem de DYP kabineye girerek, hükümet yoluna üçlü koalisyon olarak devam eder."
Off shore ekibi
Hükümet, off-shore hesaplarındaki 20 milyar liraya kadar olan paraları ödeme kararı aldı. DYP'li Turan Güven'e göre, bu hesaplarda parası batanlar arasında bazı Milletvekilleri de var. FP'li Veysel Candan ise, Devlet Bakanı Recep Önal'dan "Off-shore hesaplarında parası olanların listesini" istedi. Önal muhtemelen "Bu ticari sırdır" diyerek listeyi vermeyecek ama, Meclis kulislerinde herkesin ağzında bir isim dolaşıyor. Bu ismin off-shore hesabında çok yüksek miktarda parası var. Kendisi de halen koalisyon ortağı bir partinin, son seçimlerdeki büyükşehir belediye başkan adayı.
Beşinci aranıyor
TBMM iç tüzüğünde yapılan değişiklik, Meclis Başkanvekillerinin sayısını da beşe yükseltiyor. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e plaket verme töreninde dört Başkanvekili yan yanaydı. MHP'li Murat Sökmenoğlu, DSP'li Ali Ilıksoy, FP'li Vecdi Gönül ve ANAP'lı Nejat Arseven'e yakında DYP'li bir isim eklenecek. Onlar da beşi biryerde olacak.
Bosna'ya bilgisayar
Meclis futbol takımı, 26 Haziran günü Bosna Hersek Parlamentosu ile maç yapacak. Bu amaçla vekiller Bosna'ya gidiyor. Giderken de ellerinde kocaman paketler olacak. Takımın üç as oyuncusu DSP'li Metin Şahin, Hakan Tartan ve Fikret Uzunhasan, Bosna'daki okullarda kullanılmak üzere bu ülke meclisine 10 adet bilgisayar hediye edecek. Bilgisayarlar sponsor firmalardan ücretsiz alındı. TBMM futbol takımı şimdi bir yandan ısınma maçları yapıyor, diğer yandan da bilgisayar paketliyor.
EMİN ÖZGÖNÜL
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|