Beklentimiz, kapasite kullanımındaki artış eğiliminin Mayıs ayında da sürmüş olması. Bu belki reel sektör mensuplarını sevindiren bir haber olabilir ama gerek ödemeler dengesi gerekse enflasyon açısından hızlı büyümenin endişe kaynağı olabileceğini de hatırda tutmakta yarar var.
Bu hafta Mayıs ayına ilişkin bütçe sonuçlarının da açıklanması gerekiyor. Ancak, Hazine tarafından bu ayın başında açıklanan nakit bütçe sonuçları zaten olumlu idi ve 900 trilyon liranın üzerinde bir faiz dışı fazlaya işaret ediyordu. Dolayısıyla, benzer bir sonucun da Maliye Bakanlığı verileri ile teyid edilmesi beklenebilir.
Bu hafta veya gelecek hafta açıklanabilecek bir başka veri ise Nisan ayına ait dış ticaret sonuçları, Dış ticaret açığı muhtemlenen Mart ayı cari işlemler açığı gibi endişe kaynağı olacak. Nisan ayı bütçe detayları arasında yer alan dış ticaretten alınan vergiler kalemi ithalatın Nisan ayında Mart'takine yakın bir düzeyde yani 4 milyar doların biraz üzerinde olduğunu gösteriyordu. İhracatın ise en fazla 2 milyar dolarda kalmasını ve dış ticaret açığının 2 milyar doları biraz aşmasını bekliyoruz.
Dış dünyaya gelince, Avrupa Birliği'nde büyümenin güçlü olduğunu not ederim. Bu durum Türkiye'nin ihracatı açısından olumlu. Olumsuz olmaya devam eden en önemli gösterge ise petrol fiyatlarının yüksek seyrini devam ettirmesi. Bunun hem enflasyon hem de ödemeler dengesi açısından Türkiye'ye olumsuz etkileri var.