|
|
Dinler tarihinde yeni sayfa
Diyanet İşleri Başkanı, Papa ile görüştü
Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, 'Ağca konusunu görüştünüz mü?' sorusunu, 'Olabilir de, olmayabilir de' sözleriyle yanıtladı
Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleşen görüşmede, Sezer'in davetine Papa'nın yanıtı 'Gelecek yıl gelirim, yaşayan görür' oldu
Vatikan'da dün gerçekleşen tarihi buluşmada ilk kez Diyanet İşleri Başkanı ile Papa, dinler arası diyaloğun arttırılması için biraraya geldi. Vatikan'ın daveti üzerine Papa II. Jean Paul'ü ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, görüşmede Mehmet Ali Ağca'nın gündeme gelip gelmediği sorusunu "olabilir de, olmayabilir de" sözleriyle yanıtladı. Ağca'nın Türkiye'ye iadesi ile tarihi buluşmanın aynı haftaya denk gelmesi anlamlı bulunurken, Diyanet İşleri Başkanı'nın bu yanıtı, Papa II. Jean Paul ile Mehmet Nuri Yılmaz'ın Ağca konusunda görüşmüş olabilecekleri kanısını uyandırdı. Ancak Yılmaz, ısrarlı soruları yoruma açık yanıtlarla geçiştirmeyi tercih etti.
DİNDE AF, TEMEL UNSUR
Her toplumda şiddet olaylarına rastlandığını kaydeden Yılmaz, "Ama bunlar, 'Din böyle emrediyor, dinin tavsiyesi gereği yapılmıştır' diye saptırılamaz. Tüm dinlerin özünde sevgi, yardım, hoşgörü vardır" ifadesini kullandı. Yılmaz, "Şimdi Papa'nın Ağca'yı affı söz konusu oldu. Bizim peygamberimiz Hz. Muhammed'in hayatına kastedenler, yerinden yurdundan etmek isteyenler oldu. Mekke'yi fethettiği gün, hepsini bağışladı. Demek ki dinde bağışlama temel unsurdur" diye konuştu.
Görüşme sonrasında soruları yanıtlayan Mehmet Nuri Yılmaz, "dinler arası diyaloğun artırılması, dünyadaki açlık, şiddet ve terör olaylarına karşı birlikte hareket edilmesi" kararını aldıklarını açıklarken, "çok yararlı bir görüşme oldu iki taraf da tekrar biraraya gelme temennisini dile getirdi" dedi.
İLK KONU ATATÜRK
Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz ile birlikte Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Altan Güven ve 5 kişilik Diyanet İşleri heyeti de Papa'nın kabulünde yer aldı. Bu kabulden sonra Papa ve Yılmaz başbaşa 25 dakikalık bir görüşme yaptı.
Yılmaz, "son derece samimi ve yapıcı bir ortamda" geçtiğini belirttiği görüşmede, Papa'nın söze "Türkiye'nin büyük bir devlet ve Atatürk'ün önemli bir lider olduğunu" söyleyerek başladığını bildirdi. Yılmaz, Papa'nın, 1979 yılında 59 yaşındayken Türkiye'ye yaptığı geziyi ve Anıtkabir'i ziyaretini anlattığını da söyledi.
SEZER'İN DAVETİ
Papa'nın Türkiye hakkında "çok olumlu görüşleri bulunduğunu" ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit`in "iyi dilek" mesajlarını Papa'ya ilettiğini kaydetti.
Mehmet Nuri Yılmaz, Papa'nın da kendisinden Sezer ve Ecevit'e "iyi dilek" mesajlarının iletmesini istediğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, görüşmede Papa II. Jean Paul'ü Türkiye'e davet etti. Ancak Papa, Hıristiyanlığın 2000. yılı kutlamaları dolayısıyla bu yıl gelemeyeceğini, gelecek yılın gündemine Türkiye ziyaretini aldıklarını belirtti ve "yaşayan görür" dedi.
Görüşmede ayrıca, Türkiye'de Hıristiyanlarca önemli sayılan tarihi mekanlar da dile getirildi. Papa, Türkiye'nin bu mekanları korumasını istedi ve Hıristiyanlara Türkiye'ye gitmeleri çağrısında bulunacağını söyledi.
Kardinallerden sıcak ilgi
Haçlı Seferleri geçmişte kaldı
Dinlerarası Diyalog Konseyi ve Doğu Kiliseleri Birliği başkanlarını ziyaret eden Yılmaz, 'Temaslar AB üyeliğimiz için de iyi oldu' dedi
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Altan Güven ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen 7 kişilik heyetle birlikte, Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi ve Papalık Doğu Kiliseleri Birliği başkanlarını da ziyaret eden Yılmaz, gösterilen sıcak ilgiden dolayı kardinallere teşekkür etti.
PROTOKOL İMZALANACAK
Birlik Başkanı Kardinal Achille Silvestrini, dünyada globalleşmenin hızlanmasıyla birlikte dinler arası diyaloğun büyük önem taşıdığını belirterek, Türkiye'den de bu konuda faydalanmak istediklerini söyledi.
Bu arada yetkililer, yapılan görüşmelerde gelecek ay içinde Türkiye ile Vatikan arasında bir protokol imzalamasının karara bağlandığını bildirdiler.
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılacak temaslardan sonra hazırlanacak metinde, işbirliği, diyaloğun devam ettirilmesi, doküman, öğrenci ve uzman alışverişi, Vatikan ve Diyanet içindeki kurumların karşılıklı tanışmasının sağlanması, diyaloğun halka yansıması için çalışılması ve inanç turizmi için girişimlerde bulunulması konularının bulunacağını belirttiler.
Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusunu da gündeme getirdiklerini kaydeden Yılmaz, "Başlattığımız görüşmelerin, Türkiye'nin AB'ye girmesinde de faydası vardır. Haçlı Seferleri dolayısıyla kopan ilişkiler, bugün için geçerli değildir" dedi.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|