BAŞBAKAN Bülent Ecevit, silahlı mücadelede geriletilen PKK'nın, siyasileştirilmesinin önüne geçmek için bir dizi siyasi ekonomik ve sosyal tedbir alınmakta olduğunu açıkladı.
Bu karara, hükümet ve Milli Güvenlik Kurulu düzeyinde yapılan bir dizi toplantı sonunda varıldığını söyleyen Ecevit, "Mücadelenin siyasi boyutu da en az silahlı boyutu kadar tehlikeli. Bizim de siyasi tedbirlerimiz olacak" dedi.
Ecevit bu açıklamaları Demokratik Sol Parti'nin il kongresi için Diyarbakır'a giderken uçakta bulunan bir grup gazeteciye yaptı. Başbakan'ın, gazetecilerin sorularına yanıtları şöyle:
*Gezinizin amacı ne?
- Bu yılın ikinci yarısından itibaren Doğu ve Güneydoğu'ya ağırlık vereceğimizi söylemiştik. DSP büyük kurultayı öncesinde, ilk il kongremizi Diyarbakır'da topluyoruz. Bu fırsattan yararlanarak, bölgedeki valilerle de bir toplantı yapacağız. Yapmak istediklerimizin ne kadar gerçekçi olduğunu tartışacağız. Köye dönüş konusunda, sınır ticareti konusunda talepler ne, yapılabilecekler ne onu göreceğiz. Ayrıca ticaret, sanayi, ziraat odalarıyla ve bölgedeki komutanlarla görüşeceğiz.
* Yeni bir paket hazırlığı mı var?
- Zaten MGK'da da görüşüldü. Bir ekonomik paket hazırlığı var. Güvenlik büyük ölçüde sağlandı. İhtiyatlı konuşuyorum, çünkü sınır ötesinde hâlâ varlar ve pusuda bekliyorlar.
* Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın ölümü bölgede değişikliğe yol açar mı?
- Esad, Allah rahmet eylesin, bildiğimiz kadarıyla kendinden sonrası için bazı önlemler alıyordu.
* Esad sonrası gelişmeler bölgede barışa doğru mu, istikrarsızlığa doğru mu olur?
- Zaten Türkiye ile ilişkileri üzerinde de duruyordu. PKK'yı tam olmasa da büyük ölçüde başından atmıştı. Ekonomik ve insani ilişkileri geliştirmeyi hedefliyoruz. Biliyorsunuz, sınırda bayramlaşmalarla iyi bir adım atıldı.
* Sınır ötesinde PKK'lılar için de tedbir alınıyor mu?
- Dikkatli olmaktan başka alacağımız tedbir yok. Ancak silahlı mücadele geriledikçe siyasi boyut ağırlık kazanıyor. O da en az silahlı boyutu kadar tehlikeli.
* Peki o boyutta ne yapılıyor?
- Bizim de siyasi tedbirlerimiz olacak. Öncelikle bölgenin sağlıklı kalkınması sağlanacak.
* "Siyasi boyut önem kazandı" dediniz. İç siyasi boyut mu, dış siyasi boyut mu?
- Hem iç, hem dış boyuttan söz ettim. Dışarıdan bölücü grupları destekleyenler hâlâ var. İnsan haklarıyla terörizmi birbirine karıştırıyorlar.
* "Siyasi tedbirlerimiz olacak" dediniz. Nedir bunlar?
- Sağlıklı kalkınmayı söyledim. Yatırımların bu bölgeye çekilmesini sağlamamız lazım. Özel sektörü ve yabancı sermayeyi bu bölgeye getirmemiz lazım. Bölgeye turizmi teşvik etmemiz lazım.
ABD Büyükelçisi geçenlerde Van'a gitmiş. Otelde Amerikan ve Japon turistlerden yer bulamadığını söyledi. Çok memnun oldum. Eğitim ve sağlık eksikliğini gidermemiz lazım. Köye dönüş sorununu çözmemiz lazım.
* Bu saydıklarınız bölücülükle siyasi mücadeleyi nasıl sağlayacak?
- Bu önlemler, bölücülüğe imkan veren ekonomik ve sosyal iklimi ortadan kaldırır.
* Bölücülüğün siyasi boyutunun ağırlık kazandığı tespiti hükümetin mi, MGK'nın mı?
- Her ikisinin de. MGK'da da aynı tespit yapılıyor. MGK'da da bu anlattığım ekonomik ve sosyal önlemler tartışıldı.
* Son toplantıda mı?
- Hayır sadece son toplantı değil. Bir süredir tartışılıyor. Bölge Valisi ayrıntılı bilgiler veriyor.
Bu gerçeğin farkındaydık zaten. Önemli olan terörist faaliyetin azalıyor olması. Siyasi harekete dönüşme tehlikesi var. Tabii amacı bölücülük olan bir siyasi hareket.
* "Dışarıdan destek" dediniz. Bu destek hangi devletlerden geliyor?
- Devletlerden değil de, devletler içindeki bazı gruplardan. Gerçi o da azalıyor. PKK'yı siyasallaştırmaya çalışıyorlar.
*Kimler bunlar?
- Dışarıda tuzu kuru PKK'lılar var. Refah içinde yaşıyorlar. Dağlardaki gençleri de harcıyorlar.
Başbakan Ecevit, ayrıntılara pek girmese de, ilk kez devlet düzeyinde yapılan bir "siyasi mücadele" tespitinden bahsetti. Bu önemli bir tespit. DSP'nin Diyarbakır İl Kongresi'nde en çok alkışı "Ölüm cezası kalkmalı" sözlerinin almasına ve bir gencin kendisine, "Bıji Apo" sloganıyla ortaya atmasına bakınca, siyasi mücadelenin ekonomik ve sosyal yatırımlarla mı sınırlı kalacağı sorusu zihinlere takılıyor.
MURAT YETKİN