Öner'in, araştırmaya verdiği önemi bilenlerin sayısı çok fazla değildir. Öner; IMF, Dünya Bankası, OECD, rating kuruluşları derken hemen her gün bir dizi sınavdan geçen Türkiye ekonomisi için geçmişten günümüze ışık tutan önemli bir çalışmaya ön ayak oldu. Kendi deyişiyle, "İlk IMF Raporu" olarak adlandırılan tarihi belgeleri gün ışığına çıkardı. Nezih Varcan tarafından hazırlanan "Osmanlı Maliyesi Hakkında İngiliz Raporları" başlıklı kitap, 140 yıl önce yaşanan, hatta bugün neredeyse aynı yapıda devam eden sorunlara ve çözüm bulma çabalarına dikkati çekiyor.
Gelin 1860'lı yıllara dönelim ve 2000 yılının Türkiye'sini çağrıştıran değerlendirmelere İngiliz gözüyle bakalım:
* Osmanlı hükümetinin, sonuçlarını net göremeden kağıt para basmayı yeğlemesinin ve paranın hızlı değer kaybının tehlikeli etkileri vardır.
* Şu andaki acil problemlerle başa çıkmanın tek etkin ve güvenilir yolu, padişah ve hükümetin, kendilerine önermiş olduğumuz idari ve mali reformları, kararlı ve enerjik bir tutumla uygulamaya koymalarıdır.
* Dış sermayeyi engellemek yerine, dış girişimcileri teşvik etmek ve ticari şirketlerin hissedarlarında güven uyandırmak gerekir.
* Vergi ve bedelli askerliğin yeniden düzenlenmesi için tedbir alınmalıdır.
* Gelirlerin, giderlerden yüksek olması sağlanarak devlete kredi kazandırılmalıdır.
* Sağlam temellere dayalı bir ulusal banka kurulmalıdır.
* Merkezi idare, ne kadar dikkatli olursa olsun, talimatları akıllı namuslu ve güvenilir elemanlarca uygulanmadığı taktirde hiçbir şey yapamaz. Memurların, iyi maaş almaları ve iyi muameleye tabi tutulmaları halinde takdire değer sonuçlar aldıkları da bir gerçektir.
"Belki de işini kaybedecek ilk insan ben olacağım ama buna hazırım. Bu tesis, Asya ve Rusya krizlerinden çok ağır yara aldı. Geçen yıl 135 milyon dolar zarar etti. Ülke insanının birikimlerini, adeta zarar etmeye mahkum bir yapıda harcamaya kimsenin hakkı yok!"
Ebegil'e, "Özelleştirme girişimi sonuç vermezse ne olur?" diye soruyorum, yanıt gayet keskin: "Başarılı olmaya mahkumuz. Başka bir seçeneği düşünmek istemem. Bu maliyeti ülke ekonomisinin daha fazla taşıyamayacağını herkes bilmeli!"