|
15 milyon doları havaya atıyoruz
Havai fişek gösterilerinde kullanılan malzemenin yüzde 95'i ithal ediliyor
Havaların ısınması ile birlikte havai fişek gösterileri de gecelerimizi renklendirmeye başladı. Her yıl 15 milyon dolara yakın parayı havaya attığımız havai fişek gösterilerinde kullanılan malzemenin çoğu Çin, Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinden geliyor. 23 Nisan'la başlayıp 29 Ekim ile sona eren havai fişek gösterileri, bin dolarla 30 bin dolar arasında değişen rakamlara maloluyor. Bu işten karlı çıkanlar ise organizatörler. Türkiye'de ciddi anlamda ithalat ya da organizasyon yapan 4-5 firma var.
HABİTAT GEÇİLEMEDİ
Art Production Genel Müdürü Burhan Özgen, işi bilmeyenlerin de sektöre girmesinden yakınarak ürünlerin uygun olmayan depolarda saklanmasının büyük tehlike yarattığını belirtiyor. Eda Havai Fişek ve Eğlence Merkezi sahibi Ali Çok, bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük işin 25 bin dolara malolan Habitat şenlikleri olduğunu söylüyor. Gösteriler, ancak İçişlere Bakanlığı'nın izni ile yapılabiliyor.
Tek üretici Coşkunlar
1971 yılında Adapazarı'nda kurulan Coşkunlar Havai Fişek, Türkiye'nin eğlenceye dönük tek havai fişek, sis bombası, torpil ve tabanca mantarı üreticisi. 1997 yılında ikinci fabrikasını da hizmete alan firma aynı zamanda en büyük havai fişek ithalatçısı durumunda. Coşkunlar Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Coşkun, sipariş usulü çalıştıklarını, çok az miktarda stok bulundurduklarını ifade ediyor. Bir günde 50 ayrı yerde gösteri yapabilecek kapasiteye sahip olduklarını belirten Coşkun, "200 kişilik ekibimiz var. Bu insanlar aynı zamanda fabrikada çalışan profesyonel insanlar. Çünkü yapılan iş çok tehlikeli. Yugoslavya, Rusya, KKTC gibi birçok yurtdışı organizasyonda gösteri yaptık." şeklinde konuştu.
Leyla ŞEN
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|