kapat

11.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Herkes Belkıs'a koşuyor...
Belkıs Antik Kenti'ni kurtarmak için verilen ek sürenin bitmesine bir hafta kala Birecik Barajı'ndaki suların 1.5 metre yükselmesi Zeugma'yı tehdit ediyor

Belkıs Antik Kenti'ni kurtarmak için çalışmalar hızla devam ediyor. Amerikan Packard Bell Bilgisayar Firması, Kültür Bakanlığı'nın izni ile arkeolog David Kennedy başkanlığında harekete geçti. 50 milyon Dolar ödenek ayrılan proje 5 yıllık bir süreyi kapsıyor. Ekip, önce sular altında kalacak kısmın çalışmasını tamamlayacak. Daha sonra da bir üst kısımda yer alan kentin kazı çalışmasına başlanacak. Bu kısmın da 5 Ekim 2000'de sular altına kalması bekleniyor. Suların erişemeyeceği en üst noktada Belkıs Açıkhava Müzesi kurulacak. Packard Bell'in yanısıra Gaziantep Müzesi arkeologları ile Fransız arkeologlar da çalışmalara devam edecek. Ancak Belkıs, suların son üç günde yaklaşık 1.5 metre yükselmesi sonucu tehlikeye girdi.

Bölgedeki arkeologlar, "Sular böyle yükselmeye devam ederse, Belkıs'ı iki gün içinde kaybedeceğiz" diyor.

HATIRA MEKANI OLDU
Belkıs, herşeye rağmen dünya basınının ilgisini çekiyor. Hemen her gün yabancı medya mensupları arkeologlarla röportajlar yapıyor. Bu arada kentin sular altında kalacak kısmı yerli ve yabancı turistler için adeta hatıra fotoğrafı mekanı haline geldi.

NEBAHAT KOÇ-SEDAT ÖZKÖMEÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır