kapat

08.06.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kur'an siyasi malzeme oldu
Time Dergisi, Kur'an ayetlerini Reformcuların ve Mollaların farklı yorumlayıp kullandıklarını yazdı

İngiltere'nin önde gelen haber dergilerinden "Time", Kur'an-ı Kerim'in, hem Molla rejimi hem de Reformcular tarafından siyasi çıkarlara alet edildiğine yer verdi. "İran'da yeni devrim" başlıklı haberde "Time", "Bir ülke Allah'ın sözleriyle nasıl yönetilir?" ifadesini kullanarak, ayetlerin siyasi çıkarlar doğrultusunda yorumlandığını yazdı.

NİSA SURESİ
"Time"daki haberde "Nisa Suresi 59'uncu ayet", "Ey iman edenler! Allah Teala'ya ve Resulü'ne ve içinizden emir sahiplerine itaat edin..." cümleleriyle özetlendi. Bu ayetle ilgili yorum "İslam'ın doğduğu 7'nci yüzyılda, kuvvetli bir merkezi siyasi otorite yoktu. Yani Kur'an, bir hükümetin mantıksal dayanağı olabilirdi. İranlı mollalara göre, bu ayet mutlak dine dayalı otoriter yönetimi ifade ediyor. Ancak İranlı reformcular farklı düşünüyor. Reformculara göre bu ayet; demokratik yollarla seçilen bir hükümetin İslami yasalarına uymak anlamına geliyor" şeklinde yer aldı.

MAİDE SURESİ
Diğer örnek "Maide Suresi, 44'üncü ayet". "...Kim Allah Teala'nın indirdiği hükümlerle hükmetmezse, işte kafirler onlardır" diye özetlenen ayete "Time"ın yorumu şöyle: "Din, siyasete mi çıkar? Bu sure İranlı mollalar tarafından, 'Allah dini, sosyal yaşamda en önde tutulması için gönderdi' şeklinde yorumlanıyor. İslam Devleti'nin kurucusu Humeyni, velayet-i fıkıh adlı bir kavram geliştirdi. Din adamları, Kur'an'da karşılığı olmasa bile, devlet işlerinde yürütme hakkına sahip oldular. Katı din adamları, politikacılardan daha yetkili olduğunu' savunma hakkını elde etti".


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır