|
Dünyaya tek cep sistemi
Radyokomünikasyon Konferansı'nın ağırlıklı gündemini, Asya, Amerika ya da Avrupa'da tek bir standartta çalışacak üçüncü jenerasyon cep telefonları oluşturdu
İlk defa Cenevre dışına çıkarak, İstanbul'da gerçekleştirilen Dünya Radyokomünikasyon Konferansı'nda ağırlık üçüncü jenerasyon sistemler için frekansların belirlenmesine verildi. Oluşan standartlar sayesinde Amerika, Asya ya da Avrupa ayrımı olmaksızın dünyanın her yerinden tek bir telefonla konuşmak mümkün olacak.
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal, konferansı şöyle değerlendirdi:
Yeni sistemin maliyeti
"Konferansta zamanın önemli bir kısmını üçüncü jenerasyon cep telefonu sistemleri aldı. Aslında bu konuda karar birliği tam olarak sağlanamadı. Çok geniş frekans bantları tahsis edildi. Yani isteyen ülke belirlenen bantlar içinden birini seçip onun üzerinde sistemi kurabilir. Ancak sistemin en önemli özelliği global olması. Yani ister Amerika'da ister Avrupa ya da Asya'da herkes tek bir standartla konuşabilmeli. Çözümü ise şöyle bulundu. Üretilecek olan cihazlar belirlenen tüm bantlarda çalışacak şekilde dizayn edilecek ve hangi ülkeye giderseniz o banda otomatik olarak girecek. Tabii bu el cihazlarının pahalı olmasına ve maliyetlerin yükselmesine neden olacak. Ancak başka türlü anlaşmak mümkün değildi."
Yurdal, konferansta alınan bir diğer önemli kararın Avrupa'da GPS sisteminin kullanılması için frekans tahsisi yapılması olduğunu söyledi. Global Positioning System (GPS), uyduya gönderilen sinyaller aracılığıyla yerinizin tespit edilmesini sağlıyor. Bu sistem, tır, gemi, dağcılar hatta bir ailede çocukların dahi yerlerini belirlenmesini sağlıyor. ABD ve Rusya'da kullanılan bu sistem, Avrupa'da Galileo adıyla sivil kullanım için artık işleyebilecek çünkü bunun için gereken frekanslar ayrıldı.
Türkiye'nin kazancı
Konferansa ev sahipliği yapan Türkiye, ilk defa 100'ün üzerinde katılımcı ile toplantılarda yer aldı. Altyapıyı güçlendirecek kararların alındığı toplantıdan aynı zamanda 150 milyon dolarlık gelir elde edildi. Bir diğer konu İstanbul adının belki de 40-50 yıl geçerli olacak kararların altında yer alması. Stockholm'de 1960'ta alınan kararların hala geçerli olduğunu ve Stockholm-61 planı olarak geçtiğini söyleyen Yurdal, "Burada alınan kararlarda İstanbul-2000 olarak yıllarca konuşulacak. Müthiş bir tanıtım" dedi.
Konferansta Türkiye lehine çıkan önemli kararlardan biri de uydu üzerinden doğrudan TV yayınları için frekans planlaması yapılması oldu. Türkiye'nin çok iyi bir pozisyon elde ettiğini söyleyen Yurdal, "50 adet TV taşıyıcı frekans bandı alındı. Bu rakam 5 kanal idi. Artık frekans problemi çözüldü. Başkalarını etkilemeden sinyallerimiz gidip gelebilecek" diye konuştu.
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|