kapat

30.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Şaşırtıcı performans'
Moody's, "Hükümetiniz kararlı bir politikayla şaşırtıcı bir performans sergiliyor. İstikrar korunup, yapısal reformlar sürerse kredi notunuz yükseltilecektir" dedi

Moody's, Türkiye'de Hükümet'in üç partiden oluşmasına rağmen, uzun yıllardan bu yana ilk kez Parlamento desteğine sahip olduğunu, ayrıca yapıcı ve kararlı bir politika takip ederek, şaşırtıcı bir performans sergilediğini bildirdi. Moody's, Türkiye ekonomisindeki ilk üç aylık gelişmeler ve 2000 ile 2001 yılı makro ekonomik tahminleri konusunda analiz yaptı.

Analizde, Türkiye'nin, uzun yıllardan bu yana yüksek enflasyon ve mali açıklar konusunda sorun yaşadığı, Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığındaki Hükümet'in oluşturulmasıyla, bu sorunların üzerine kararlı bir şekilde gidilerek, olumlu sonuçların alınmaya başlandığı vurgulandı. Hükümet yetkililerinin, IMF ile imzalanan Stand-By düzenlemesi çerçevesinde hırslı bir enflasyon düşürücü politika ve yapısal uyum programı uygulamaya başladığı belirtildi.

POZİTİF GÖRÜNÜM
Analizde, uygulanan programla faiz oranlarının dikkat çekici bir şekilde düşmeye başladığı belirtilerek, "özelleştirme güven verici ve güçlü bir başlangıç yapmış, 1997-99 şoklarından bu yana ekonomik büyüme yeniden başlamış, ayrıca ilk mali veriler de olumlu çıkmıştır" ifadesi kullanıldı. Analizde, enflasyonu düşürmeyi amaçlayan program çerçevesinde, yıl sonundaki TEFE cinsinden enflasyonun yüzde 20'lik hedefinin yakalanmasının zor görünmesine rağmen, enflasyonda düşüş trendinin başladığını ifade edildi. Moody's'in analizinde, "enflasyonu düşürmeyi amaçlayan bu programın, mali denge sürecinde, kamu maliyesinin iç ve dış şoklara karşı hassasiyetinin devam etmesi ve yapısal reformların sürdürülmesi gibi riskleri de bulunmaktadır" denildi.

AB aday üyeliğinin de önemine dikkat çekilen analizde, bu sürecin, Türkiye'yi, ekonomik ve siyasi reformları gerçekleştirmeye zorlayacağı belirtildi. Türkiye'nin kredi notunun "B1", görünümünün ise "pozitif" olduğunun hatırlatıldığı analizde, siyasi istikrarın korunması ve yapısal reformların sürdürülmesi durumunda, Türkiye'nin kredi notunun yükseltileceği vurgulandı.

Moody's'e göre...
* Konsolide Hükümet dengesi, GSMH'a oranla, 2000'de yüzde 12.9, 2001'de ise yüzde 6.5 açık verecek.

* GSMH temelinde, 2000 büyümesi yüzde 5.6, 2001 ise yüzde 5.2 olacak.

* 2000 enflasyonu TÜFE'de yüzde 44.3, 2001 yılında ise yüzde 18 olacak.

* 2000 işsizlik oranı yüzde 7, 2001 yılı işsizlik oranı ise yüzde 6.3 olacak.

* Yatırımların, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranı, 2000 ve 2001'de yüzde 24 olacak.

* Kamunun GSMH'ya oranı 2000'de yüzde 51.3, 2001'de yüzde 41.8 olacak.

* 2000 toplam dış borç stoku 103.5, 2001 yılı stoku ise 112.7 milyar dolar olacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır