kapat

23.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'UMUT'ta sızıntı
Ecevit, DGM savcılarının polisten medyaya bilgi sızdırılmasından şikayetçi olduklarını açıkladı ve ekledi: "Tantan da rahatsız"

BAŞBAKAN Ecevit, Uğur Mumcu ve diğer siyasi cinayetler soruşturmalarını yürüten DGM savcılarının, güvenlik güçlerinin operasyonla ilgili bilgileri medyaya sızdırmalarını kendisine şikayet ettiklerini açıkladı.

Ecevit'in SABAH'a verdiği bilgilere göre, şikayet dün DGM Başsavcısı Cevdet Volkan ve soruşturmalardan sorumlu Savcı Hamza Keleş tarafından iletildi.

Volkan ve Keleş'in dün sabah, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı ziyaret edecekleri haberi, Ankara'da önce soru işaretleriyle karşılandı. Acaba savcılar İran'la ilgili somut bir kanıt bulmuş, uluslararası bir soruna yol açacağı endişesi ile bunu önce hükümete duyurmak mı istemişlerdi?

TALEP HÜKÜMETTEN
Ancak görüşme talebinin savcılardan değil, hükümetten geldiği kısa süre sonra anlaşıldı. Başbakan Yardımcısı Özkan, Ecevit'in isteğiyle, savcılardan bilgi almak istemişti. Bu görüşmede savcılara, "soruşturmanın neden bu kadar uzadığı sorulmamış", ama "medyada yer alan haberlerin hangisinin doğru olduğu ve medyada nasıl bu kadar haberin yer aldığı" sorulmuştu. Hükümetin İran ve muhtemelen başka ülkeleri de ilgilendiren böyle bir konuda önünü görmesine ihtiyaç vardı. İran Dışişleri'nden gelen, "İranlılar'ın gözaltına alınmasından rahatsızız haberiyle de birleşince, İran boyutu iyice önem kazanıyordu.

Başbakanla görüşmemizde bu konuyu sorduk:

- Savcılarla görüşmenizde İran konusu görüşüldü mü?

- Hayır. Sözü bile edilmedi. Sayın Tantan burada değil. Hükümet olarak, olayları, gelişmeleri, Adalet'e müdahalede bulunmadan olabildiğince yakından izlemeye çalışıyoruz. Bu nedenle soruşturmayı yürüten savcılardan bilgi almak istedik.

- İran'ın bir açıklaması oldu. Gözaltılardan rahatsız olduklarını bildirdiler. Bu konuda resmi girişim var mı?

- İran rahatsızlık duyabilir. Ama bizim duyduğumuz rahatsızlık daha fazla. Biliyorsunuz, PKK'nın da İran'da destek bulması söz konusu. Eğer soruşturmalar sırasında bazılarının gözaltına alınması gerekmiyorsa, alınır.

- Savcılarla başka ne konuştunuz?

- Ben bir kısmında bulundum. Savcılar medyaya haber sızmasından çok şikayetçi. soruşturma sürerken, polisten, güvenlik güçlerinden medyaya sızan bilgiler iz sürmemizi zorlaştırıyor.

- Savcıların şikayeti hangi noktada yoğunlaşıyor?

- Basında çok çelişkili haberler çıkıyor. Bunların bir kısmı doğru bile olsa, o haberlerde ismi geçen kişiler, kendilerini saklıyorlar, değişik taktiklerle kaçıyorlar. Haber sızması konusunda biliyorsunuz Sayın Tantan da çok duyarlı. Ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ancak bu tür sızmalar işi zorlaştırıyor.

- Geçenlerde bize "Birkaç güne kadar açıklama yapılabilir" demiştiniz. Şimdi bu sözlerinizden soruşturmanın henüz somut sonuçlara ulaşamadığını mı çıkarmalıyız?

- Hayır somut sonuçlar alınıyor. Soruşturmalar zincirleme şekilde devam ediyor. Olaylar birbiri ardından ortaya çıkıyor. Çetelerle, örgütlerle ilgili yeni bilgilere ulaşılıyor. Bunların hepsi yakında açıklanacak.

MURAT YETKİN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır