kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AHMET VARDAR(avardar@sabah.com.tr )


Önüne gelen Jokey Kulübü'ne asılıyor!

Korkarım Jokey Kulübü de bu gidişle şu Spor-Toto'nun akıbetine uğrayacak. Çünkü önüne gelen oraya saldırıyor. Bakın bu konuda bir Jokey Kulübü yetkilisi ne diyor;

"Türkiye Jokey Kulübü kamu yararına çalışan bir kuruluş olup, 1999 yılında devletin çeşitli kurumlarına (Katma Değer Vergisi 55 trilyon, Savunma Sanayii Destekleme Fonu 36 trilyon, Olimpiyat Fonu 3,6 trilyon, Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar 12 trilyon, Türk Tanıtma Fonu 11 trilyon, Belediye Eğlence Vergisi 16 trilyon, Kızılay 98 milyar, Cumhurbaşkanlığı 98 milyar, Eğitime Katkı Payı+Deprem Vergisi 12,5 trilyon) toplam 146 trilyon yardımda bulundu. Bu rakam 2000 yılı içinde 250 trilyonu bulacak. Gerçekten müthiş bir rakam. Bu arada çiceği burnunda Milletvekili, jön Ediz Hun, Çevre Bakanı ile birlikte meclise bir kanun tasarısı verdi. Bu tasarı sokak köpeklerini ve kedilerini korumak amacıyla bir Vakıf kurulmasını amaçlıyor. (Vakıf nasıl kurulacak. Denetimini kimler yapacak belli değil.)

Tasarı komisyondan geçti. Mecliste görüşülmeyi bekliyor. Tasarıya göre her yıl Türkiye Jokey Kulübü'nün tüm hasılatlarından yüzde 5'ten az olmamak kaydıyla bir pay isteniyor. İstenen rakam 1999 rakamlarına göre 30 trilyon. 2000 rakamına göre ise, 50 trilyon. Bu ülkedeki tüm Yüksek Öğrenim Kredi Yurtları'nın yüzde 70'i yıllardır TJK'dan sağlanan paralarla yapıldı. Öğrenciler için ödenen 12 trilyon (sadece 1999 yılında), kedi ve köpekler için kurulacak vakıf için istenen para 30 trilyon (sadece 1999 yılı için.) Bunun akıl ve mantıkla izahı mümkün değil. Şu anda yarışseverin oynadığı her yüz liranın 59,3'ü yukarıdaki kurumlar için kesiliyor. Yani yüz liralık oyun oynayan adamın 60 lirası kafadan kayıp... Kazanırsan dağıtılacak 40 liradan pay alacaksın.

Sevgili Vardar, tıpkı yıllar önce Spor-Toto'dan devletin her kurumu pay almaya kalkınca kesintiler yüzde 60'a vardı. Ve 13'ler ve 13+1'ler para vermemeye başlayınca Spor-Toto iflas edip kapandı. Bir sürü çalışan ve toto bayileri işsiz kaldı. Şimdi aynı oyun, aynı tezgah at yarışları için oynanmak isteniyor. Türkiye Jokey Kulübü'nün 1800 personeli, 2500 at sahibi var. 2500 seyis var, antrenör var, jokey var... At yarışlarından ekmek yiyen 1500 Ganyan Bayii var. Bunların hepsinin ortalama 4 kişilik bir aileyi geçindirdiği dikkate alınırsa, sektör 50-60 bin kişiye bakıyor.

Yarışseverin yüzde 59,3 kesintiye ek olarak en az yüzde 5'lik bir payı da sokak köpekleri ve kedileri için vermeye tahammülü yok. Zaten bizim istatistiklerimize göre at yarışlarını oynayanların yüzde 90'ı 1 ile 3 milyon lira arasında...

Altılı Ganyan kuponu yaptıkları kesin. Yani bizim oyuncumuz orta tabakadan. Yeni bir kesinti bu adamları da buradan kaçıracak. Onlar da kaçtığı takdirde, bu sektör de kapısına kilit vuracak. Böylece binlerce insana iş kapısı kapanırken, devletin çeşitli kurumları da büyük bir gelirden mahrum kalacak. İşte işin özeti bu..."

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır