kapat

18.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Superonline
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünya borsaları heyecan fakiri
İki haftadır FED'in faiz artırımını bekleyen borsalar, heyecan bitince düşüşe geçti. Artış nedeniyle nakit çıkışı tüm borsaları indirdi. En keskin düşüş, yüzde 3.24 ile İMKB'den

İKİ haftadan bu yana ABD'deki faiz artırımını bekleyen piyasalar, heyecan bitince düşüşe geçti. Para çıkışı dünya borsalarında değer kaybına neden olurken, en keskin iknici düşüşe sahne olan İMKB'nin değer kaybı yüzde 3.24 oldu

ABD'de faiz oranlarının son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından beklentisi kalmayan dünya borsalarının tamamına yakını günü değer kaybıyla kapattı. Yüzde 3.59 ile en keskin düşüşü yaşayan borsa Moskova Borsası olurken, en yüksek değer kaybına uğrayan ikinci borsa İMKB oldu.

İMKB günü yüzde 3.24'lük düşüşle 16 bin 925 puandan kapatırken, Avrupa borsalarında da önemli düşüşler yaşandı. Paris borsası, yüzde 1.63'lük değer kaybıyla kapatırken, Londra Borsası'ndaki düşüş yüzde 1.90 oldu. Frankfurt Borsası ise yüzde 2.13 değer kaybetti.

DOW'DA DÜŞTÜ
İlginin faize kayması nedeniyle, Dow Jones ve Nasdaq da güne düşüşle başladı.

Yüksek faiz nedeniyle ABD'ye kaçan sermaye, Uzak Doğu borsalarını da olumsuz etkiledi. Nikkei Endeksi günü yüzde 0.84'lük düşüşle kapatırken, Tayvan Borsası yüzde 0.82, Tayland Borsası ise yüzde 0.07 değer kaybına uğradı.

Analistler, faiz oranlarının yükselmesinin ardından bazı portföy yatırımlarının hisse senedinden ABD'deki faize kaydığını belirtirken, bunun beklenen bir gelişme olduğunun altını çizdiler.

Borsalardaki düşüşün bir diğer nedeninin de piyasalarda yeni bir beklenti kalmaması olduğunu ifade eden analistler, FED Başkanı Alan Greenspan'in bundan sonraki süreçte yeni artırımlar olabileceğine yönelik açıklamasının da düşüşe etken olduğunu bildirdiler.

Borsalar inişte
BorsaFark (%)
Dow Jones*-1.55
Londra-1.90
Paris-1.63
Frankfurt-2.13
Atina-0.13
Tokyo-0.84
İMKB-3.24
Tayland-0.07
Tayvan-0.82
Hong Kong-2.19
Brezilya*-2.40
*TSİ 19.00


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır