kapat

08.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Chibber: Hedef çok şaşmaz
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Chibber, "Enflasyon hedefi tutmayabilir. Ama çok uzak bir rakam beklemiyoruz" dedi

DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chibber, Nisan ayı enflasyonunu değerlendirirken, bu rakamın düşük çıkmasının, parasal ve mali politikaların uygulanmasının bir başarısı olduğunu kaydetti. Chibber, "Enflasyon doğru yolda seyrediyor, yılsonunda belki enflasyon hedefi yakalanamayabilir ama hedeften de çok uzak bir rakam çıkacağını tahmin etmiyoruz" diye konuştu. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chibber, para, maliye ve döviz politikaları ile özelleştirmenin doğru yolda gittiğini, ama yapısal reformların yavaş gitmesi nedeniyle kaygılı olduklarını söyledi.

Chibber, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomi programını bir bütün olarak düşünmek gerekir, parasal, mali ve döviz politikalarıyla ilgili yönü iyi giderken, yapısal reformların yavaşlaması, programın başarısını önler. Türkiye'ye toplam 5 milyar doların üzerinde bir mali kaynak sağlamayı düşünüyoruz. Bunun 3 milyar doları Yapısal Uyum Kredisi, 2 milyar 250 milyon dolarlık kısmı da, proje kredisi şeklinde olacak. Proje kredisi içinde, tarım reformu, sosyal güvenlik reformu. kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve temel eğitim projeleri yer alacak."

ÖZELLEŞTİRME KAYGISI
Kamu bankalarının özelleştirilmesi sürecinin de yavaş gittiğini vurgulayan Chibber, bu konuda da şunları söyledi:

"Biz, Vakıfbank, Emlakbank ve Halkbank'ın, üç yıllık bir süreç içinde tümüyle özelleştirilmesini istedik. Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesi zor, o nedenle Ziraat Bankası, özerkleştirilerek, ticari esaslara göre yeniden yapılandırılabilir. Halkbank'ın, sadece yüzde 20'sinin özelleştirilmesi sorunu çözmez, eğer bu bankanın etkin bir şekilde çalışması isteniyorsa tümüyle özelleştirilmelidir. Biz, Hükümet'ten, kamu bankalarının 3 yıllık bir süreç içinde özelleştirilmesinde ciddi olduğunu gösteren bir işaret görmek istiyoruz."

Ajay Chibber, bankaların Fon'da kalmasının maliyetleri daha da arttıracağına işaret ederek, Fon'daki bankalar için, Dünya Bankası olarak teknik danışmanlık desteği de verdiklerini belirtti. Chibber, IMF'den bir ya da iki uzmanın, ekonomik programın uygulanma süreci içinde Ankara'daki ofiste kalarak, ekonomik gelişmeleri yakından izleyeceklerini ve Washington'daki IMF merkezine bilgi vereceklerini söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır