kapat

07.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )


Borsa için geçiş dönemi

Bilançoların açıklanması tamamlandı. Cumhurbaşkanını seçtik. GSM ihalesine noktayı koyduk. Enflasyonun düşeceği ve uygulanan programın sonuç vereceği anlaşıldı. Dış ticaret verileri ekonominin canlanmakta olduğunu teyit etti.

Belki de beklenti açısından en yoğun haftalardan birini geride bıraktık. Beklentiler gerçekleşince de, piyasa aşağı gitti.

Potansiyel siyasi tehlikelerden kurtulmasına, ekonomi gündemine yeniden dönülmesine, ekonomik verilerin olumlu çıkmasına ve bunların da etkisiyle borsada yeni bir rekor beklentisine karşılık, İMKB Endeksi geçen hafta yüzde 5.83 düştü. Bono faizleri de yaklaşık 1 puan yükseldi. Borsada yeni bir rekor denemesi ve faizlerde daha da düşük oranlar beklendiğinden dolayı, Perşembe günü gerçekleşen bu borsa düşüşü ve faiz yükselişine pek anlam verilemedi. Satış hereketini 5 Mayıs'taki kıyamet kehanetine ve Türkcell'in halka arzına hazırlığa yoranlar çıktı. Aynı gün 3. GSM'in devredilmesinde Bakanlık ile yapılmakta olan ön görüşmede 435 milyon dolarlık KDV'nin ödemesinde ciddi sorunlar ortaya çıktığı dedikodusu sonuç yarattı ve anlam verilemeyen satışlarda etkili oldu. Ancak ne olursa olsun sonuç yarattığına göre, harekete ilk geçenler, satışta öncü olanlar kazanmış durumdalar. "Beklentiyi satın al, gerçeği sat" kuralı bir kez daha gerçekleşmiş durumda.

* Wall Street izin vermedi - Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı seçimi ve ABD Merkez Bankası'nın 16 Mayıs'ta yapacağı toplantıda alabileceği faiz artırımı kararının borsanın rekor denemesinde belirleyici olabileceğini söylemiştik. Cumhurbaşkanlığı seçiminde erken final bir olumlu beklentinin erken bitmesi anlamına geldi. ABD'de faiz artırımı korkusuyla borsaların düşebileceği endişesi bitmedi. Bazı yabancılar ve büyük oyuncular satışa dönünce rekor denemesi yerini düşüşe bıraktı. Kısaca yeni rekor denemesine Wall Street izin vermedi.

* Faiz ne kadar artar?- 16 Mayıs bir olumsuz beklentinin şu veya bu şekilde noktalanacağı, belirsizliğin kısmen belirliliğe dönüşeceği tarih. Dolayısıyla tarih yaklaştıkça artacak satış baskısının ardından aynı güçte olmasa da bir alım dalgasının gelmesi olası.

16 Mayıs'ta bir belirsizlik bitmesine bitecek, ancak bu tarih, yeni bir trend başlatmaktan ziyade, başlamış bir eğilimin tescili anlamına gelebilir. Faiz artışının dozu fazla olursa piyasalardaki düşüş eğilimleri keskinleşebilir. Bu da krize yol açar ki, Amerikan Merkez Bankası'nın bundan sonuna kadar kaçınacağı biliniyor. Bu politikasına karşılık, yine de, faiz artırımının dozunun yüksek tutulması ve bunun devamının geleceğine yönelik mesajların ortaya çıkması, borsalarda yeni bir düşüş dalgası yaratabilir.

* Geçiş dönemi - Hem faiz korkusu hem de yurtiçinde fiyatların yüksekliği yabancı yatırımcıları Türkiye piyasasından uzak tutuyor. Yabancıların aktif olmadığı bir piyasadan yerli büyük oyuncular da, fırsat buldukça çıkıyor. Bazı şirket patronları da, canlanan ekonomi nedeniyle üretime dönüş hazırlığı yapıyor. Piyasalar için bir süre daha geçiş dönemi olacak gibi görünüyor.

Sonuç - "Hem şamdan silinir, hem pilav yağlanır"

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır