kapat

04.05.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mark'çılar yandı!
Tasarruflarını markta değerlendirenler yılbaşından beri sadece yüzde 1 kazandı. Dolar ise TL'ye karşı yüzde 13 prim yaptı

Dolar, yurtdışı piyasalarda tüm tahminleri altüst ederek tırmanıyor. Geçen yıl Ekim ayından itibaren kesintisiz değer kazanan, son 15 gündür de yükselişi hızlanan dolar, dün 2.19 marka kadar çıktı. Avrupa para birimi euro da dolara karşı yeni "tarihinin en düşük seviyesi" olan 0.89'a kadar indi.

Dolar, 1 Ocak 1999 tarihinde 1 euro, 1.17 dolar paritesiyle hayata gözlerini açan euroya karşı da 16 ayda yüzde 31 oranında değer kazandı. Doların euro karşısındaki son 4 aylık kazancı ise yüzde 12.50'yi aştı.

Yurtdışı piyasalardaki bu yüksek hareketlilik, iç piyasaları da etkiledi. Tasarruflarını marka yatıranlar yandı, markla borçlananlar ise bu işten çok karlı çıktı.

Yılbaşından beri Merkez Bankası'nın yaptığı ortamala devalüasyon oranı yüzde 8.25 seviyesinde. Markın Türk Lirası'na karşı yaklaşık 4 aylık kazancı ancak yüzde 1 oldu. Buna karşılık dolar TL'ye karşı yüzde 13 değer kazandı. Yılbaşında 542 bin lira seviyesindeki dolar dün 616 bin lirayı aştı. Mark ise ancak 278 bin liradan 283 bin 500 liraya çıkabildi.

NEDEN DÜŞÜYOR?
Euronun sürekli değer kaybı, ilk başlarda ABD ekonomisindeki güçlülüğe karşılık, Avrupa bölgesindeki sorunlara bağlandı. ABD Merkez Bankası enflasyonist baskıları dizginlemek için üstüste faiz artırımına giderek parasının değerini daha da artırdı. Faiz artırımına rağmen ABD borsaları oluk oluk para çekti.

Avrupa ise deyim yerindeyse parasına hiç sahip çıkmadı. Euro düşerken, yeklililer "Nasıl olsa yükselecek. Zaten biraz değer kaybı da ekonominin büyümesi için sağlıklı" türü açıklamalarda bulundu.

Son zamanlarda ise iki kıta arasında ekonomik dengesizliğin yanı sıra Euroland'de siyasi sorunların da bulunduğu konuşulmaya başlandı. Son olarak 2001 başında euroya dahil olacak Yunanistan da para birimi üzerindeki baskıyı artırdı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır