kapat

28.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2. repo piyasası geliyor
Piyasa yapıcılığı sistemi ile birlikte bir tahvilde açığa satışa olanak tanıyacak "2. repo piyasası" kuruluyor. Bu piyasada istenilen tahville repo, ters repo yapılacak.

Piyasa yapıcılığı sistemi ile birlikte Mayıs ayında iç borçlanma piyasasında bir yenilik daha gerçekleştirilecek: "İkinci repo piyasası." İMKB bünyesinde kurulacak piyasada taraflar istedikleri tahvil veya bono ile repo, ters repo yapma imkânı bulacak. Bu imkânla da, bankaların açığa satma olanağı ortaya çıkacak.

Teknik detayları tamamlanan piyasanın işlemeye başlayabilmesi için öncelikle Sermaye Piyasası Kurulu'nun tebliğlerinde bir değişiklik yapması gerekiyor. Halen repo piyasasından alınan bir tahvilin satılması, yani piyasa değimiyle "kesin satış" yapılabilmesi mümkün değil. Ancak repo veya ters repo işlemlerinde kullanılabiliyor. SPK'nın "repo ile alınan bir tahvil kesin satışa konu olabilir" şeklinde karar açıklaması gerekiyor. Açığa satma ihtiyacı, piyasa yapıcılığı sisteminin ayrılmaz bir parçası.

Piyasa yapıcısı olarak seçilen 19 banka sözleşmelerde de belirlenen faiz marjı içinde kalmak koşuluyla bono ve tahvillerde gün boyu çift taraflı kotasyon vermek zorundalar. Asgari 2 trilyon için geçerli kotasyonlardan da işlem gerçekleştirecekler. Bu durumda bankaların istemeden de olsa açığa düşme durumları ortaya çıkabilecek. Yani porföylerinde olmayan bir tahvili satmış duruma düşebilecekler. Tahvil açığı da 2. repo piyasasından karşılanabilecek.

ÖDÜNÇ PİYASASI
2. repo piyasının yanı sıra, ödünç menkul kıymet alıp vermeyi mümkün kılacak bir pazar oluşturma çalışmaları da var. Yine açığa satışı olanaklı hale getirebilecek bu pazar, Takasbank nezdinde kurulacak. Bankalar belli bir komisyon karşılığında birbirlerinden ödünç tahvil, bono alıp verebilecek.

Nadin TAŞCIOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır