kapat

27.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Görkemli sergi
Paris'te açılan 'Osmanlı Seramiklerinin İhtişamı' adlı serginin tanıtım gecesi, Türk ve Fransız politikacı, sanatçı, işadamı ve basın mensuplarını bir araya getirdi.

OSMANLI döneminin en değerli seramikleri Fransa'nın en ünlü sanat merkezlerinden Jacquemart Andre Müzesi'nde sergilenmeye başladı. Resmi açılışı 1 Nisan'da yapılan "Osmanlı Seramiklerinin İhtişamı" adlı sergi için önceki akşam muhteşem bir tanıtım kokteyli düzenlendi. 400 kişilik kokteyle Türk ve Fransız politikacılar, basın mensupları ve işadamları katıldı.

İSTANBUL PARİS'TE
Serginin ev sahipliğini Akdeniz Medeniyetleri Müzesi adına Suna ve İnan Kıraç ile Sadberk Hanım Müzesi adına Sevgi Gönül yaptı.

Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın katılamadığı kokteyle Türkiye'den Dinç Bilgin, Zafer Mutlu, Güngör Mengi, Ruhat Mengi, Aydın Doğan, Ertuğrul Özkök gibi basın dünyasının önemli isimlerinin yanı sıra Işılay Saygın, Paris Büyükelçimiz Sönmez Köksal ile eşi Filiz Akın, Türk ressam Ömer Uluç, Kutsi Ergüner, Ender Mermerci ile kızları, Çoşkun Kırca, Merkez Bankası Eski Başkanı Yaman Törüner, UNESCO ve büyükelçilik yetkilileri katıldı.

Dün akşam da 175 kişilik özel bir yemek düzenlendi. Eski Fransa Başbakanlarından Raymond Barre'nin de katıldığı yemek için Ali ve Ömer Koç da Paris'e gitti. Jacquemart Andre Müzesi, Osmanlı seramiklerine tam 3 ay süreyle salonlarını açacak. 2 Temmuz'a kadar sürecek sergi için özel tanıtımlar hazırlandı.

200 parça eserin yer aldığı sergide, Sadberk Hanım Müzesi'nin değerli İznik koleksiyonu ile Suna ve İnan Kıraç'ın Kütahya-Çanakkale koleksiyonları yer alıyor. Bu eserlerde Jacquemart-Andre Müzesi, kendi koleksiyonuyla birlikte Osmanlı'nın 16-19. yüzyılı kapsayan tüm seramik örneklerine yer vermiş oluyor.

Sergi 3 ay sürecek
ÜÇ asırlık sanat eserlerinin tanıtıldığı 200 parçalık sergide, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu seramiklerin nasıl kullanıldığını anlatan bir de film gösterilecek. Sergi süresince okullar için özel animasyonlu ziyaretler düzenlenecek.

Jacquemart Andre Müzesi'ndeki sergide çocuklara oyunlu kitaplar armağan edilecek, masallar anlatılacak, müzenin ünlü yemek salonunda Türk usulü çay saati düzenlenecek, hazine avcılığı gibi oyunlar oynatılacak.

Müze lokantasında 3 ay boyunca bir Osmanlı mönüsü yer alırken, müze butiğinde İznik ve Kütahya seramikleri, çeşitli kitap, kartpostal, eşarp lokum gibi hediyelikler satılacak.

Nurdan BERNARD


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır