kapat

27.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
En iyi çıpa bizimki
Para politikasını "otomatik pilota" bağlayan Merkez Bankası Şili, İsrail ve Meksika örneklerini masaya yatırdı.

Merkez Bankası, ekonomik istikrar ve enflasyonu düşürme programının en önemli bölümünü oluşturan "Para ve Kur Politikası"nı, diğer ülke deneyimleri ile karşılaştırmalı olarak masaya yatırdı.

Merkez Bankası'nın 1999 Yılı Raporu'nda, Şili, İsrail ve Meksika örnekleri ile Türkiye'nin kendine özgü kur politikası aynı anda değerlendirildi. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in deyişi ile 2001 yılı ortasına kadar "Otomatik pilot"a bağlanan, 2001'den sonra band içinde dalgalı seyir izlemesi planlanan esnek kur politikasının üstünlükleri raporda tüm yönleriyle ortaya kondu.

ÖRNEK ÜLKELER
* Şili: 1978'de pesonun devalüe edilmesiyle programa başladı. Enflasyon yüzde 84'ten yüzde 37'ye geriledi. 1979'da sabit kur sistemine geçildi. Reel ücretler ve toplam talep arttı, ortalama büyüme yüzde 8.5'i buldu, rezervler arttı ama parasal genişleme sterilize edilemedi. Ücretlerde geriye yönelik endeksleme kırılamadı. Peso aşırı değer kazandı. Çıpaya 1982'de son verildi.

* İsrail: Temmuz 1985'te istikrar programı ilan etti. Kamu sübvansiyonlarını kaldırdı, vergi gelirlerini arttırdı, yerli parayı devalüe ederek dolar üzerinden sabitledi. Ücretler donduruldu. Kamu açığının GSMH'ye oranı yüzde 15'ten yüzde 4'e indi. Yerli paraya güven arttı.

* Meksika: 1987'de başlayan programın hedefi, aylık enflasyonu bir yıl içinde yüzde 2'ye düşürmekti. Ücret ve fiyatlar donduruldu, kamu harcamaları kısıldı, vergi reformu yapıldı. Yüzde 159 olan enflasyon 1993'te yüzde 8.3'e düştü. Kur sabitlenince, Peso aşırı değer kazanmaya, cari işlemler dengesi sıcak para ile finanse edilmeye başlandı. Kısa vadeli döviz borcu ülkenin rezervlerine erişti ve siyasi belirsizlikle birlikte 1994'te kriz çıktı.

* Türkiye: Yılsonu hedefi ile uyumlu yıllık bazda kur açıklandı. Kur sepeti, 2002 Aralık ayına kadar genişleyen bir band içinde dalgalı seyir izleyecek. TL yaratılması sadece rezervlerdeki gelişmeyle mümkün olacak. Özelliştirme, vergi gelirleri artışı, iç borçlanma faizlerinin aşağıya çekilmesi, kamu harcamalarında disiplin ve yapısal reformlar aynı anda gerçekleştirilecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır