kapat

27.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Yılda 4 milyar $ kaçıyor'
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Okuyan'ın da katıldığı meclis toplantısında kaçak işçi sorununu dile getirdi.

Kavi, ülkemizde çalışan işçilerin ayda 200 dolar ülkesine gönderdiğini varsayarak, "yılda 4 milyar dolar ülkemizden çıkıyor" dedi. Kavi, istihdamın yüzde 12.5'sini kaçak işçilerin oluşturduğuna işaret ederek, "Acilen yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğu açıktır. Artık daha fazla kan kaybına tahammülümüz yok. Devletin hantal yapısını ve maliyetini artık taşıyamıyoruz" dedi.

Sosyal güvenlik reformuyla birlikte gider reformu öneren Kavi şöyle devam etti: "Ek vergiler hariç 2000 yılı vergi gelirlerinin reel olarak azalması ihtimali sözkonusudur. Süratle gider reformuna ihtiyaç vardır."

Sakıp Sabancı ise Türkiye'deki ücret sorunlarına da değinerek şunları söyledi: "Ücret dengesizliği hep güncel ve tırmanan bir konu. Devletin memuru, polisi, savcısı, valisinin ücreti nerede, diğerleri nerede? Arada uçurumlar var, fark giderek de açılıyor. Yıllardan bu yana ana ücret-dana ücret yanlışıyla ilgili bir düzelme olmadığı gibi, her dönemde sendikalar bunlara yenilerini eklemek ister. Bu dönem, lastik sözleşmesinde sendikanın teklif ettiği uzlaşmayı çok güçleştiren yeni sepet bunun çok canlı örneğidir. AB ülkeleri ve kalkınmış tüm ülkelerde bu dana ücretler bir avuçla sınırlı olduğu halde, bizde adeta enflasyonu var."

Sabancı, seyyanen ücret almanın çalışanla çalışmayan arasındaki farkı kaldırdığını da söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır