kapat

27.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İntikam tugayı
İkinci Dünya Savaşı sonrası İngiliz ordusunda özel bir tim kuruldu. Yahudi Tugayı'nın görevi Nazi SS subaylarını öldürmekti.

Naziler'in İkinci Dünya Savaşı'nda uyguladığı soykırım sonucunda 6 milyon Yahudi öldü. Milyonlarcası sürgüne yollandı. Avrupa'nın ortasında yaşanan bu soykırımın intikamını bir grup gönüllü Yahudi askerinin aldığı ortaya çıktı. Yahudiler'i öldüren Naziler'in izini sürüp öldüren gönüllü askerlerden oluşan Yahudi İntikam Tugayı bir belgesele konu oldu. Belgeselin adı "Her şey elimizde: Yahudi Tugayı'nın 2'inci Dünya Savaşı'ndaki gizli hikayesi..."

Savaş sonunda kurulan ve İngiliz ordusunda görev yapan gizli tugay, 5 bin 500 askerden oluşuyordu. 4 ayda 125-200 Nazi SS subayı öldürüldü. Yahudi timinin yaptığı infazların çoğu, Avusturya-İtalya sınırında gerçekleşti. Timde görev yapan ve şimdi İsrail'de yaşayan 80 yaşındaki Johanan Peltz şöyle anlatıyor: Emirler asla yazılı değildi. Ancak görevin ne olduğu açıktı. Soykırımda Yahudiler'i öldüren Naziler'i bulup, öldürmek.

KILIK DEĞİŞTİRME
İngiliz ordusundaki Yahudi Tugayı, savaş sırasında, gelecekte devlet kurmayı hayal ettikleri Filistin topraklarına, Avrupa'dan Yahudiler'i ve silah da kaçırıyordu. Ancak, timin amacı savaş sonrasında değişti. Naziler'in Yahudiler'e uyguladığı soykırım tüm açıklığıyla ortaya çıkmıştı. Ailesini arayanlar bulamıyor, gaz odalarına gitmekten kurtulanlar yaşadıkları korkunç deneyimleri anlatıyordu. Johanan Peltz, "Kurtulanlarla karşılaşmadan önce gerçekten neler olup bittiğini bilmiyorduk. Onlarla konuştuğumuzda şoka girdik ve bir şeyler yapmaya karar verdik. Hatta bir görevde, sarı saçlı mavi gözlü Tugay üyesi, bir Nazi subayı kılığına girerek, Yahudiler'i katleden SS'i öldürdü" diyor.

İSRAİL'İ KURDULAR
Tugay üyeleri, İngiliz ordusundan kaçırdıkları silahları, Naziler'den kurtardıkları Yahudiler'i gizlice Filistin'e götürüp bugünkü İsrail devletinin kurulmasında da büyük rol oynadılar. Peltz'e göre, Tugay, 1945-46 arasında 250 bin Yahudi'yi Filistin topraklarına kaçırdı. İngiliz ordusu insan ve silah kaçakçılığının ortaya çıkmasından sonra Tugay'ı yasakladı.

Adolf Hitler'in kafatası sergide
KIZIL Ordu'nun 1945 Mayıs'ında Berlin'de ele geçirdiği, Alman Nazi lideri Adolf Hitler'e ait kalıntılar ve eşyalar ilk kez sergiye çıktı. Rusya Arşiv Servisi'nin derlediği "Üçüncü Reich'ta Panik: İntikam" adlı sergi, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 55'inci yıldönümü dolayısıyla açıldı. Hitler'in kafatasının, kurşun deliği bulunan üst kısmının varlığı uzun yıllar gizli tutulmuş, 1993'te açıklanmıştı. Hitler'in çene kemiğinin ise sadece fotoğrafları sergilendi ve bunların Hitler'e ait olduğunu belirten doktor raporları sunuldu. Sergide, Hitler'in ceketi, savaş planları, haritaların yanmış kalıntıları ve diğer eşyalar ile belgeler de görülebiliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır