|
Hacıdan Kebapçı
Adana'dan tam 30 yıl önce gelip İstanbul'daki en ünlü kebapçı olan Hacı'nın mekanı, First Lady Hillary Clinton ile Maradona'yı da ağırladı
BAKTIM Hacı hala aynı kebapçıda duruyor, hayret ettim. Benim bildiğim Hacı uzun süre bir yerde duramazdı ama Levent'teki Hacıdan Kebapçı'da hala oturuyordu. "Ne o Hacı, ağaçtan mı düştün, birşey mi oldu? Sen uzun süre kalmazdın, yeni yerler, yeni ortaklar bulurdun kendine?" dedim, "Artık benim son durağım burası. 10 yıllık sözleşmem var. Bundan sonra hiçbir yere gitmem" dedi.
HARİKA BİR MEZE
Tabii bunları diyene kadar, biz yemeğe başlamıştık. Oğlum, İskender kebap istedi. Bayılıyor kerata. Ama hiç yemiyor, yarısını zor yedi. Biz ise fazla meze olmamak kaydıyla masaya birşeyler istedik. Şef Necmi Göçek masayı donattı hemen. Dikkatimi çeken patlıcan sögürtme oldu. O ne güzel şey öyle. O ne güzel bir meze öyle... İki porsiyon daha istedik. Közde patlıcanı ezmişler, içine ceviz koymuşlar, yoğurtla karıştırmışlar. Sanırım peynir de var. Eskiden 'Gavur Dağı' denilen salatanın daha ufak ve yoğurularak getirildiğini hatırlattım, "Şimdi moda böyle" dedi Hacı. Fındık lahmacun servis ettiler ben almadım, oğlum kaptı. Ben onun yediği İskender kebaba göz dikmiştim ki, anında yenilenen servis tabağıma döner geldi. Bir parça da yağlanmış, ısıtılmış pide. Ben onlara baktım, onlar bana baktı, Prof. Halil Hattat'ın sinirli bakışlarını düşündüm bir an, ama yedim. Hem de her Türk'ün dediği gibi 'atın ölümü arpadan olsun' misali yedim. Ardından ortaya karışık kebap geldi. Kaburga, pirzola, Adana vs... Ne yalan söyleyeyim ondan da yedim. Etlerin terbiye edilmiş olduğunu ve çok güzel koktuğunu görünce dayanamadım.
ŞAŞILACAK DURUM
Ama içki değil, diet cola içtim! Şaka şaka... İçki içmedim ama normal cola içtim. Bazen kebap yiyip, diet cola içenlere şaşıyorum. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu misali...
Baktım Hacı da dalmış, bizim kebapları atıştırıyor. Bu kadar kebap yiyen birinin, nasıl oluyor da göbeği olmuyor anlamıyorum.Ben bu Hacı'yı, hadi ismini de yazayım Hüseyin Bakar'ı tam 18 yıldır tanıyorum. İzmir'den İstanbul'a geldiğim yıllarda Hacı o zamanlar Harbiye'deki eski Günay'ın altında, Boncuk Kebapçısı'nı çalıştırıyordu. İstanbul'a kebap kültürünü kazandıran adam bence.
MUTLU EDİYORUM
Adana'dan 30 yıl önce yola çıkıp İstanbul'a gelen Hacı, bugünün en ünlü kebapçısı olmasının sırlarını şöyle açıklıyor; "O zamanlar kebap meyhane tarzı, yani erkeklerin gelebildiği bir yerde yapılıyordu. Kadınlar, çocuklar yani ailesi olanlar buralara gelemiyorlardı. Ben ilk kebap dükkanımı aileler de gelebilsin diye açtım. Bu benim en büyük sırrım oldu" diyor.
30 yıllık kebapçılık hayatında herkesten birçok övgü almış Hacı. Ancak her zaman kalbinde sakladığı Hıncal Uluç'un sözlerini gülerek söylüyor, "İstanbul benim yüzümden kebap kokuyormuş. Uluç'tan bu sözleri duyunca insanları ne kadar mutlu edebildiğimi anladım" diyor.
ÜNLÜ KONUKLAR
Hacı'nın bugüne kadar mekanında yemek yiyen yüzlerce ünlü olmuş ancak ona göre en ünlü isimler ABD'nin First Lady'si Hillary Clinton ve futbol devi Maradona...
Etiler'in tam merkezinde yol üzerinde bulunan Hacıdan Kebapçı her gece dolup taşıyor. Dört kişilik bir ailenin bir gece içkili yemek yemesi 25-30 milyon TL. olan mekanda toplam 40 kişi çalışıyor. Hacıdan'ın müdürü İlyas Demircan, garsonları çok güzel organize etmiş, vızır vızır çalışıyorlar.
180 kişilik olan mekanda kebap türünde ne istenirse mevcut.Kebapların en pahalısı 3.500.000 TL ile karışık kebap ve küşleme. Soğuk mezeler 1 milyon, içecekler lüx şarap 10 milyon TL, rakı 70 cl. 10 milyon TL.
Tel: (0212) 280 21 76
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|