kapat

22.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternet hızlanacak
Türkiye'yi 7 bölgeye ayırarak internet trafiğini rahatlatan Türk Telekom, Haziran'da devreye sokacağı uydu çıkışı sayesinde internetin hızını en az ikiye katlayacak.

Türk internet kullanıcılarını sevindirecek bir haber geliyor. İnternet trafiğini rahatlatmak üzere Türkiye'yi bölgelere ayıran ve yurtdışı çıkışlarında rahatlama sağlayan Türk Telekom, bundan sonraki büyük adımını Haziran'da devreye sokacağı uydu bağlantısı ile atacak. Türk Telekom bu sayede internet hızını en az iki katına çıkaracak.

GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ
Türk Telekom'da eski Genel Müdür Fatih Yurdal'ın Telekomünikasyon Kurumu Başkanı olmasıyla bir görev değişikliği yaşandı. Türkiye'de son yıllarda televizyon kanallarının da artmasıyla kitap okuma alışkanlığında ciddi bir düşüş yaşandığını dile getiren yeni Genel Müdür İbrahim Hakkı Alptürk, hem görme hem de bilgi edinmenin en güzel yolu olan internette yatırımların yıl sonuna kadar katlanarak artacağını belirtti. Alptürk ile Türk Telekom'un sabit hatlar, GSM 1800 ve internet konusunda planlarını konuştuk.

* Türkiye internet altyapısındaki sıkıntıyı nasıl aşacak?

Bugün 0822'li hatlarla girilen TT Net şebekesini genişletiyoruz. İnternet ulaşımında bölgesel uygulama başladı. Eskiden internet bağlantıları İstanbul'a geliyor, oradan küresel internet ağına gidiyordu. 17 Nisan'dan itibaren Türkiye'yi 7 bölgeye böldük ve POP noktaları oluşturduk. Bu bölgelerden yurtdışına çıkılıyor. Herkes kendine yakın olan bölgeyi kullanıyor. Boğulma önlendi, hız arttı, kanallardaki meşguliyet azaldı. Buna internet servis sağlayacıları ayak uydurmalı ve POP noktalarına gerekli yatırımları yapmalı.

* Yedi bölge nasıl ayrıldı?

1. bölge; İstanbul yani Anadolu ve Avrupa yakası. 2. bölge; İzmit, Adapazarı, Kırklareli, Yalova, Edirne, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'den oluşuyor. 3. bölge; Ankara, Antalya, Burdur, Konya, Karaman, Kayseri, Nevşehir, Çankırı, Kırşehir, Yozgat, Aksaray, Kırıkkale, Bilecik, Kastamonu, Çorum, Sivas, Tokat, Bolu, Isparta, Niğde, Zonguldak, Bartın, Karabük ve Eskişehir. 4. bölge; Afyon, İzmir, Muğla, Denizli, Manisa, Uşak ve Kütahya. 5. bölge; Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Mersin, Antalya ve Osmaniye. 6. bölge; Samsun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Artvin, Amasya, Giresun, Ordu ve Sinop. Son olarak 7. bölge; Erzurum, Van, Hakkari, Muş, Bitlis, Ağrı, Erzincan, Bayburt, Kars, Iğdır, Ardahan, Diyarbakır, Şırnak Mardin, Batman, Siirt, Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Malatya.

* Bunun dışında bir yatırım yapılacak mı?

20 bin port ilave ettik. Yapıyı en aktif hale getirmeye çalışıyoruz. Şu anda TTNet'in iki tane 34 megabitlik çıkışı var. Uydudan ilave 155 megabitlik çıkış hazırlıyoruz. Ayrıca İstanbul'da 34 megabitlik bir çıkışın hazırlıkları yapılıyor. Haziran sonu uydudan bağlantı olacak. Şu anki toplam kapasitenin iki katından fazlası Haziran'da gelecek.

21 milyon sabit hat abonesi
* Sabit telefon hatlarında önümüzdeki yıllar için belirlenen yatırım miktarı nedir?

Bu yıl için 2 milyon hatlık yatırım yapacağız. Böylece 2000 yılı sonu sabit hat kapasitemizi 21 milyona çıkartmayı planlıyoruz.

* Bu kapasite Türkiye için yeterli mi?

Talepleri bir çok yerde günü gününe karşılamaya yetiyor. Ancak tabii ki İstanbul, İzmir gibi şehirleşmenin ve göçün yoğun olduğu illerde aşırı telefon ihtiyacı doğuyor. İlave hatlar da zaten bu ihtiyacı karşılamak maksadıyla yapılıyor. Bu arada kırsal alanda 150 bin hatlık kablosuz telefon uygulamamız devreye giriyor. Bir santral koyuyorsunuz. Çatısına bir anten konarak, kablo çekiliyor ve telefona bağlanıyor. Şebeke kurmanın zor olduğu dağlık bölgeler için ideal.

'Cep pazarı 2010 yılında 42 milyon olacak'
* Mobil telefon aboneleri bu hızla giderse sabit telefon abonesini ne zaman geçer?

Yaptığımız araştırmalarda 2010 yılında Tükiye'de 42 milyon GSM abonesi olmasından bahsediliyor. Çünkü bir evde bir sabit telefon varken, 3 yetişkin varsa 3 GSM telefonu olabiliyor. Türkiye'de penetrasyon oranı yüzde 28. Yani her 100 kişiden 28 kişide sabit telefon var. Gelişmiş ülkelerde bu oran daha yüksek. ABD'de yüzde 60'larda, Avrupa'da yüzde 50 civarında. Bu demektir ki en az yüzde 20'lik artış olacak. Ancak bu artışın zamanı yatırımlara bağlı. Şunu söyleyebilirim, her yıl şebekeye yüzde 5-10 arasında ilave yapsanız, 2005-2006'da söylenen rakamlara yaklaşmak mümkün.

* GSM 1800 operatörü olacaksınız. İnsanlar neden sizi tercih etsin?

Birincisi biz Türk Telekom'uz. Türkiye'de dalımızda lideriz. Tüm altyapıyı yapan ve satan kuruluşuz. Deneyimimiz var. Daha önceki iki GSM operatörünün de sahibi bizdik. Yetişmiş kadromuz var. Bunlar çok önemli etkenler. Türkiye'deki GSM sektörü Türk Telekom'un koyduğu kurallarla gidiyor. Dolayısıyla bildiğimiz bir oyunu yeniden oynamaya başlayacağız. Hakkari'den Edirne'deki sınır köyüne kadar bizim direğimiz ve kablomuz mevcut. GSM'in çalışması için zaten bu altyapıya ihtiyaç var. Altyapıyı elinde bulunduran kurum her zaman şanslıdır. İkincisi Türk Telekom herkesin ortak malı. Bir başkasının değil, tamamen milli sermaye ile kuruldu. Bir de işin teknik ve rekabet boyutu var. Türk Telekom'un çok büyük kozları var. Bunları şimdi söylemem ancak aklınıza gelen her konuda, fiyatından cihazına kadar fazlasıyla agrasif olacağız.

* Mevcut şebekelerden abone kapabilir misiniz?

Yaptığımız incelemelerde şunu gördük ki dünyada GSM'de bir şebekeden diğerine geçiş oranı yüzde 20. Biz de ise sadece yüzde 2. Şu anda rekabet fazla değil. Fazla alternatif olmadığı için ilk tercih edilen şebekede kalıyor aboneler. Ancak operatör sayısı 4-5'e çıktığında oran yükselecektir. İddialıyız demek yeterli değil "çok iddialıyız."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır