kapat

22.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnşaata 3 ay paydos
Yapı denetimi ile ilgili olarak çıkarılan kanun hükmündeki kararname nedeniyle 27 ilde ruhsat talepleri Temmuz'a kadar bekletilecek. Bitmiş binaların kullanıma açılması için yapı denetim kuruluşlarından rapor istenecek. Denetim kuruluşlarına da standart getirilecek.

İnşaat sektöründe işlerin açılması, çıkarılan Yapı Denetimi Kararnamesi'nin yürürlüğe gireceği Temmuz ayından sonraya kaldı. Kararname ile İstanbul, İzmir, Kocaeli, Gaziantep, Bolu, Sakarya gibi inşaat işlerinin yoğun olduğu iller başta olmak üzere 27 ilde, inşaat ruhsat başvuruları 10 Temmuz'a kadar bekletilecek. Bitirilen inşaatlar ise yapı denetim kuruluşu tarafından ilgili idareye rapor verilmeden kullanıma açılamayacak.

Sektör temsilcileri, inşaat sezonunun başlayacağı bir dönemde bu kararın çıkmasını eleştirerek şöyle konuştular: "Bu yılı da eksi büyüme ile kapatacağız. Ayrıca bitmiş inşaatların kullanıma açılması için yapı denetim şirketlerinden rapor alması zorunluluğu getirildi. Türkiye'de tarif edilen şekilde 20 inşaat mühendisi, 15 uzman mühendis, 10 makine mühendisi ve 5 elektrik mühendisi çalıştıran şirket yok. Bitmiş binaların kullanıma açılması da zaman alacak."

Deprem konutları ihalesinin yıl ortasına ertelenmesi de inşaatçıların umutlarını suya düşürdü. Türkiye İnşaat Malzemesi Üreticileri Sendikası Başkanı Başkanı Sami Sarı, sadece Dünya Bankası'nın finanse ettiği 12 bin konutluk ihalenin yapılacağını, bunun da sektörü rahatlatmaya yetmeyeceğini vurguladı. Sarı, "İnsanlar enflasyonun yıl sonunda yüzde 30-35'lere çekildiğini görürse, inşaat ve gayrimenkule yönelim artabilir" diye konuştu.

Leyla ŞEN

Kararnamenin getirdikleri
YapI denetim kuruluşları, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Yapı Denetim Üst Komisyonu'ndan aldığı izin belgesi ile faaliyet gösterebilecek. Yapı denetim kuruluşları, yapım faaliyetlerini ve bu işlerde kullanılan malzemelerin standartlara uygunluğunu denetlemek ve jeoteknik raporlar ile uygulama projelerini kontrol etmekle yükümlü olacak. Bu kuruluşlar denetim faaliyetlerinin her aşamasında diğer yapı sorumluları ile birlikte tutanak düzenleyerek gerektiğinde rapor tutarak bunların bir nüshasını belediyelere ve valiliklere verecek. Bu kuruluşlar ilgili idareye rapor vermeden yapı sahibine oturma izni verilmeyecek. Yapı denetim kuruluşları ve uzmanları her türlü yapı hasarından sorumlu tutulacak. Yapının taşıyıcı sisteminde meydana gelebilecek hasarlara karşı 10 yıl, taşıyıcı olmayan kısımlardaki yapı hasarlarından dolayı 2 yıl süre ile sorumlu olacaklar.

Tebernüş Kireçci (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır