|
|
Sanık polis 10 ay fazla yattı
Gazeteci Göktepe'nin öldürülmesi davası sonuçlandı. Emniyet Amiri Köse'ye 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. 18 aydır hapiste olan Köse, infaz yasasına göre 10 ay fazladan yattı
İstanbul'da 8 Ocak 1995 tarihinde gözaltına alındıktan sonra ölü bulunan gazeteci Metin Göktepe davası sonuçlandı. Sanık Emniyet Amiri Seydi Battal Köse, hakkında Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu 7 yıl 6 ay hapis cezası kararına yaptığı itirazın ardından, karar Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Bu nedenle dava, dün Afyon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görüldü.
Duruşmaya Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe ile kardeşleri Gülsüm, Meryem, İbrahim, Paşa ve Derviş Göktepe katıldı. Sanık Seydi Battal Köse'de duruşmaya yalnız katıldı. Afyon Ağır Ceza Reisi Osman Kaçmaz başkanlığında yapılan duruşma 20 dakika sürdü. Hakim sanığa ve müdahillere Yargıtay kararına itiraz edip etmediklerini sorarak savunmalarını istedi. Göktepe'nin avukatları Kamil Tekin ve Sevim Sürek, Seydi Battal'ın olay günü orada olduğunu ve bizzat emri kendisinin verdiğini, bu konuda tanıklar olduğunu söyleyerek daha önceki Afyon Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararın verilmesini talep ettiler.
BERAATİNİ İSTEDİ
Kendisinden savunma istenen sanık Seydi Battal Köse ise olay yerinde görevli olduğunu fakat, bozma kararına uyulmasını talep etti. Görev sırasında memurların yanlış davranışlarına göz yummadığını kaydeden Köse, "Cenaze töreni nedeniyle binlerce insan gözaltına alınmıştı. Bir sürü görevli müdür o gün görevdeydi. Sadece benim kapalı spor salonunda görevli olmam gösterilerek, bu konuda yargılanmam haksızlıktır. Beraatimi istiyorum" dedi.
Mahkeme heyeti, Köse'nin 2 yıl hapis, 450 bin lira ağır para cezasına çarptırılmasına ve 6 ay süreli memuriyetten yoksun kılınmasına karar verdi. Köse'nin duruşmadaki iyi hali göz önüne alınarak, bu cezada indirim yapıldı. Köse, 1 yıl 8 ay hapis, 5 ay süreyle memuriyetten men ve 375 bin lira ağır para cezasına çarptırıldı.
BU KEZ KÖSE İTİRAZ EDECEK
İnfaz Yasası'na göre, 1 yıl 8 ay hapis cezası için 8 ay hapiste yatması gereken Köse'nin tutukluluk halinin 18 ay sürdüğü, hapiste 10 ay fazla yatmış olduğu bildirildi. Daha önce, Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından görülen temyiz davasında, Metin Göktepe'yi öldürmek suçundan yargılanan 6 polis memurundan 5'inin cezaları kesinleşmiş, 1 polis memuru ise beraat etmişti. Emniyet Amiri Seydi Battal Köse'ye verilen 1 yıl 8 ay ceza az bulunmuş ve karar bozulmuştu.
Karardan sonra Köse sevincini gizleyemezken, Göktepe'nin ailesi mahkeme çıkışında Köse'ye, "Vicdanın rahat mı, sen ikili oynuyorsun. Gerçekleri söylemiyorsun. Katilsin" diye bağırdılar. Karar sonrasında açıklama yapan Göktepe'nin avukatı Kamil Tekin, "Karar adli değildir. itiraz edeceğiz" dedi.
Ahmet SARLIK
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|