kapat

21.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kablosuz PC geliyor
Intel ve Microsoft, Easy PC projesi ile kablosuz, taşınabilir bilgisayarı getiriyor. Artık disket sürücüsü ve bağlantı noktaları tarihe karışıyor

Sektörün önde gelen iki kuruluşu Intel ve Microsoft, değişim rüzgarını arkalarına alma konusunda kararlılar. İki şirket bugüne kadar iletişim dünyasında üstlenmiş oldukları öncülük misyonuna yeni bir boyut katmak üzere. Bu yeni boyutun adı 'Easy PC'. Proje mevcut PC sistemlerinin tam anlamıyla yenilenmesini öngörüyor. Bu değişikliğin başlıca nedeni ev ve iş yerlerimizde kullanmakta olduğumuz PC'lerin mobil, taşınabilir olmayışı. Masa üstü bilgisayarları her ne kadar marifetli ve eli çabuk da olsalar, bir köşede durmak zorundalar. Oysa günümüz teknolojisinin en büyük sloganı "mobilite", yani her zaman her yerde bilgiye ulaşabilme. Bu standarda ayak uyduramayan hiçbir ürün gelecekte var olamayacak. Telefonun geçirdiği evrim buna en iyi örnek. On sene önce evimizin veya iş yerimizin bir köşesinde duran koca telefon aparatı, yerini mobil cep telefonlarına bıraktı. Bilgisayar, telefonun geçirdiği bu evrimin henüz başında. Ama ilerleyişi çok daha hızlı olacak.

'Easy PC' nedİr?
Microsoft ve Intel'in ortak üreteceği bilgisayarın konsepti şöyle özetlenebilir: Kolay kullanılabilirlik, basit yapı ve elbette daha fazla hız. Buna göre 2001 yılının tipik bilgisayarının en az 500Mhz hızında işlemcisi, 64 MB Ram hafızası olacak ve disket sürücüsü (Floppy) yerine CD-RW kullanılacak. Bunun yanısıra bilgisayarın diğer bağlantı noktaları da (ISA, PS/2 vs.) tarihe karışacak. USB ve ATAPI temelli donanımlar hızla yaygınlaşırken eski tür donanım ve sistemlerden uzaklaşılacak. Sektör elbette bu gelişmelere tepkisiz kalmayacak. Özellikle üreticiler eski tip donanım üretimlerini hemen kesmek istemeyecek. Fakat Intel ve Microsoft bu konuda da oldukça iyimser görünüyor. Yıl sonuna kadar belli başlı birkaç kuruluşun yeni proje doğrultusunda üretime geçmesi planlanıyor.

Bilgisayar hızlanacak
Easy PC evlerimiz ve iş yerlerimizde kullandığımız bilgisayarları biraz daha hareketli ve kolay kullanılır hale getirmek için atılan ilk adım.

Proje, teknolojik karmaşa, sayısız kablo, doğru yerlere takılması gereken yığınla fiş karşısında ürken ve bu yüzden bilgisayara yaklaşmayı reddeden kitleyi de ekranın karşısına getirmeyi planlıyor. Asıl amaç hiç şüphesiz, sebebi her ne olursa olsun, insanları bilgisayar ve özellikle internetten uzak tutan nedenleri ortadan kaldırmak suretiyle sanal aileyi olabildiğince genişletmek.

Easy PC işleyiş bakımından daha çok internet ağırlıkla olacak. 1999 rakamlarıyla sanal alemin nüfusu 176 milyona çıktı.

Uzmanlar 2000 yılında bu rakamın 220 milyona tırmanacağını belirtiyor. Tüm bunlar dikkate alındığında bilgisayarların gelecekte üstleneceği rolü anlamak hiç de zor olmuyor.

Hard diski olmayan ve tek bir tuş darbesiyle bizi sanal aleme ulaştıracak olan 'Easy PC' bu amaca hizmet edecek ürünlerin başında gelecek.

Mahmut SANCAK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır