|
|
İş Bankası tek kaldı
GSM 1800 lisansının dün yapılan ikinci ihalesine 2 milyar 525 milyon dolarlık fiyat, ekonomik bulunmayarak dört gruptan hiçbiri katılmadı. İlk ihalede en yakın rakibinden 1 milyar 175 milyon dolar fazla teklif veren İş Bankası- Telecom Italia, 2. ihalede taban fiyatı yukarı çekerek ihaleyi kilitledi.
ANKARA- GSM 1800 mobil telefon imtiyaz hakkının 25 yıl süreyle kiralanması için düzenlenen ihalede teklif veren 4 konsorsiyumun temsilcileri, birinci ihalede ortaya çıkan 2 milyar 525 milyon dolarlık taban fiyatı "ekonomik bulmadıklarını" belirterek geri çekildiler. Böylece GSM 1800 hattında İş Bankası-Telecom Italia konsorsiyumu yalnız kaldı.
Ulaştırma Bakanlığı DLH Salonu'nda saat 14.00'de başlayan toplantıda, İhale Komisyonu Başkanı Haberleşme Genel Müdür Vekili Hasan Tekeli, ihalenin pazarlık usulü, açık artırmayla yapılacağını hatırlattı. Komisyon Sözcüsü avukat Metin Yılmaz'ın yönettiği ihalede, teklif veren konsorsiyumlara, başvuru sırasına göre, açık artırmaya katılmayı kabul edip etmedikleri soruldu.
Yılmaz "İhaleye katılıyorum demeniz, 2 milyar 525 milyon dolarlık alt limiti kabul ediyorum, anlamı taşır" dedi. Şaibe olmaması için Ankara 13. Noteri huzurunda yapılan ihalede guruplara tek tek katılıp katılmadıkları soruldu. Dört konsorsiyumun da geri çekilmesi üzerine, ihale komisyonu toplanarak kısa bir değerlendirme yaptı ve ikinci ihalenin bu şartlarla gerçekleşmediğini belirtti.
Ali Koç: İkinci rauntta görüşürüz
ANKARA - Koç Holding Yeni İş Geliştirme Koordinatörü Ali Koç, Koç Holding'in bölgede lider telekomünikasyon firması olma stratejisinin devam ettiğini belirterek, "Gerek Türkiye'deki bakanlıktan, gerekse civar ülkelerin bakanlıklarından yeni fırsatlar doğacaktır" dedi. İş Bankası'nın agresif bir strateji uyguladığını ve bunun meyvelerini toplayacağını ifade eden Koç, şöyle konuştu: "Türkiye açısından beklenenin üzerinde bir lisans bedeli geldi. Oradan kazandık. İkincisi, 5 GSM lisansı olan sektörlerde, sonradan girenler pek başarılı olamıyor. Türkiye'nin en
önemli değerlerinden birisi, Türk Telekom'dur. O açıdan da lisanslardan birisinin Türk Telekom'a verilmesinden mutluyuz. Koç Holding, 2.5 senedir gerek Türk Telekom, gerekse GSM için çalışıyor. Şu an için gerçekleşmedi. İnşallah 2. rauntta tekrar görüşürüz."
Bir gazetecinin, "Bazı şirketlerin ihaleye yabancı ortaksız girme eğilimi var" sorusunu ise Koç, "Bir macera olurdu. Ortaklarımız, elimizi kolumuzu bağlıyordu. Belki büyük bir iyilik yaptılar bize, bilmiyoruz" şeklinde cevapladı. Bu arada Ali Koç, "Türk Telekom'un özelleştirilmesiyle kesin olarak ilgilendiklerini belirtti.
Bakanlık yeni ihaleyi düşünecek
UlaŞtIrma Bakanı Enis Öksüz, ikinci GSM 1800 ihalesinden sonra yaptığı toplantıda ihaleye katılan tüm konsorsiyumlara teşekkür etti. Yeni bir ihale açılıp açılmayacağına dair Bakanlık tarafından önümüzdeki günlerde karar verileceğini ifade eden Öksüz,"Açma mecburiyetimiz yok. Bunu piyasa şartları belirleyecek" dedi.
Öksüz, konuşmasında, ilk ihaleden sonra değerlendirme yapmak için kısıtlı süre kaldığına katıldığını, ancak Devlet İhale Kanunu'nda sürenin 15 günle sınırlandırıldığını ve bu süre aşılırsa tüm ihaleyi iptal etmek durumunda kalacaklarını söyledi.
Hem Türk Telekom'un hem de İş Bankası-Telecom Italia'nın lisanslarının aynı anda çalışmaya başlayacağını dile getiren Bakan Öksüz, Türk Telekom'un belirlenen miktarı ödeyeceğini ifade ederek, "Alacak-verecek hesapları var. Hazine ile bu konulardaki çalışmalarımız sürüyor. Türk Telekom bu parayı ödeyecek" dedi.
GSM 1800 İÇİN KİM NE KADAR TEKLİF ETTİ?
İş Bankası-Telecom Italia Mobile 2 milyar 525 milyon $
Sabancı-Doğan-Doğuş-Telefonica 1 milyar 350 milyon $
Genpa-Atlas Finans-Telenor MobilÑDemirbank 1 milyar 224 milyon $
Koç Holding-Bilgin Medya Holding-SBC 1 milyar 207 milyon $
France Telecom-Finansbank-Süzer-Kentbank-Nurol 1 milyar 17 milyon $
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|