kapat

10.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İPEK CEM(ipek.cem@sabah.com.tr )


Halk ile Meclis

Meclis şüphesiz halkın temsilcisidir. Ancak egemenliğin millete ait olduğunu da unutmamak lazım. Nitekim, halkın belli bir kesitinin olumlu karşıladığı bir yaklaşım -Sayın Cumhurbaşkanı'mızın görev süresinin uzatılması ile ilgili tasarı- belli bir dayatma ile geldiğinden, beklenen kabulü görmedi. Burada koalisyon ile hükümet dengesi, koalisyon partileri arasındaki dengeler ve parti içi dengeler de önemliydi.

Türkiye'de halk istikrar taraftarı. Hükümeti oluşturan partilerin ve Sayın Başbakan'ın da bu bilince öncelik verdiği görülüyor. Ancak bu istikrar arzusu, Türkiye'nin kaderini etkileyecek önemli kararların, sürekli kapalı kapılar ardında alınması anlamına gelmemeli. Cumhurbaşkanlığı gibi hayati bir konu, adayların kariyerleri, donanım ve fikirleri objektif olarak gözden geçirilmeden karara bağlanmamalı.

Önümüzdeki günlerde, pazarlıklar sonucu tek adayda anlaşılması ne kadar doğru olacak bilemiyorum. Ancak bir ihtimalle doğru olabilir. O da, parti liderleri halkın nabzını gerçekten tutabilmişse. Halk, hissiyatın ötesinde bu işleyişe dahil edilmedikçe, adayların Türkiye'ye yaptıkları ve yapabilecekleri katkı irdelenmedikçe, sağlıklı seçim yapmak zor. Bazı sözü geçen kişiler halkımızca iyi tanınabilir. Ancak tanınmayanları da vardır ve bu kişilerin Türkiye'ye dair ne gibi bir iddia ve kapasiteye sahip oldukları anlaşılmalıdır.

Aday belirleme sürecinin oldu bittiye getirilmemesinde ve şeffaflık ilkesinin ön plana çıkarılmasında büyük fayda var. Burada medyanın, olayları ve kişileri 'medyatik'leştirmeden kıyaslayıp, halkın nabzını sağduyuyla tutması çok önemli. Aynı sağduyuyu Meclis ve parti liderlerinden de bekliyoruz. Herkes, partilerin pazarlık masasına oturacağının farkında. Ancak önemli olan Türkiye Cumhurbaşkanı'nın o parti, bu parti veya dışardan olması değil, adaylar arasında `en iyi' olmasıdır.

Dünyada artık ideolojik farklılıklar büyük ölçüde yerlerini gerçekçiliğe bıraktı. Şu bir gerçek ki, koltuk değil, kişilik fark yaratır. Bir kişi, milletvekili, bakan, başbakan veya cumhurbaşkanı olmakla adam olmaz. Kapasitesi vardır veya yoktur. Eleştirenler olabilir ama, Sayın Demirel'in kendi inançları doğrultusunda Türkiye için büyük bir karizma ve inançla çalışması, onun Başbakan veya Cumhurbaşkanı seçilmesinden değil, kendi kişiliğinden dolayıdır. Bizler, devletin bu denli önemli bir makamına gidecek kişiyi, 'Ne olacak, nasılsa Cumhurbaşkanı olunca o kalıba uyar' diyerek belirlersek, öncelikle milletimize haksızlık yapmış oluruz.

Türkiye'de herkes olanların farkında. Kişilerin gerçek değerlerini tartabiliyor. Bilinçli bir halkımız var. Bu bilinci el üstünde tutacak bir Cumhurbaşkanlığı seçim süreci, hepimizin hakkı.

Makamlar geçicidir, önemli olan kişilerin ve ekiplerin getirebildiği katkıdır. Bir sonraki dönemin anahtar ismini belirlerken, şeffaf olmak, sağduyuyla karar vermek gerekir. Hepimiz ve özellikle Meclis, alacağımız kararların tarih önünde yargılanacağını unutmayalım.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır