kapat

10.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Isparta tandırı da Köşk'ten taşındı
Demirel'in en sevdiği yemek Isparta tandırı, bundan böyle Çankaya'ya değil, Güniz Sokak'a gönderilecek

CumhurbaŞkanI Süleyman Demirel'in en sevdiği yemek Isparta'nın ünlü tandır kebabı. Demirel süt kuzudan ya da oğlak etinden yapılan bu tandır kebabını çok seviyor. Ispartalı aşçılar 15 günde bir Isparta'dan Ankara'ya tandır kebabı gönderiyor. 'Isparta Fırın Kebabı' adlı tandırın tadının hiçbir yerde bulunamayacağını söyleyen Ispartalı ustalar, yıllardır Demirel için yaptıkları hizmeti artık Çankaya Köşkü yerine Güniz Sokak için sürdüreceklerini söylediler.

HOŞAFLA YENİR
Fırın içinde kazıklara geçirilen ve 2.5 saat meşe odununda pişirilerek elde edilen lezzetin Isparta'ya özgü bir öyküsü de var. Tandır 1800'lü yıllarda Isparta'da Rum ustalar tarafından yapılıyormuş. Ispartalı Hafız Dede Rumlar'ın yanına çırak olarak girmiş ve tandır yapımını öğrenmiş. Bu meslek babadan oğula geçmiş ve bugün Isparta'nın en ünlü yemeği olan Isparta Fırın Kebabı'na dönüşmüş. Özel kebap, üzüm hoşafı ile birlikte servis yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel her Isparta'ya gelişinde bu kebabı yemeden Ankara'ya dönmüyor. Demirel bu kebabı o kadar çok seviyor ki, Ispartalı ustalar 15 günde bir Demirel için kebap hazırlıyorlar ve kebap Demirel'in kardeşi Şevket Demirel tarafından Ankara'ya gönderiliyor.

İNŞALLAH BULURLAR
Demirel'e kebap gönderen Kadir Kebapevi'nin ortaklarından Hüseyin Sarıtaş, "Mayıs ayı içinde bu tandırı oğlak etinden yapıyoruz. Ancak oğlak her zaman bulunmadığı için, diğer aylarda süt kuzudan da tandır yapıyoruz. Sayın Demirel çok beğendiği için kendisine gönderiyoruz" dedi. Sarıtaş, Cumhurbaşkanı Demirel'in Güniz Sokağa dönmesinden sonra da servislerini sürdüreceklerini belirterek "Adres değişecek o kadar, bizim için bir şey değişmez" dedi. Sarıtaş, "Kendisi çok tecrübeliydi. Böyle olmasına üzüldük" yorumunu da yaptı.

Kebapevinin tandır ustası Hüseyin Tönge ise "Ben 1965'te mesleğe başladım. Bu işin her ayrıntısını bilirim. Şimdi yerime kalfayı bıraksam, aynı tadı bulamaz. Sayın Demirel'in durumu da aynıdır. Kurduğu iyi ilişkiler vardır. Türk dünyasıyla ilişkileri, uzlaştırıcı olması, tarafsız olması... Ama Meclis takdir etmedi. Demirel'in yerine gelenin de işi çok zor olur" diye konuştu.

Elif ERGU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır