kapat

10.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Siyaset kıskacında özelleştirme
Bir ülke düşünün, yıllardır özelleştirmeyi konuşuyor ama bir türlü istediğini başaramıyor.

Sonra bir gün çıkıyor ve diyor ki, "Ben bu kez ciddiyim. İşte programım. Herşey hazır."

Derken, ülkenin en prestijli kuruluşu için uluslararası görücüye çıkılıyor. Teknisyenler ekonomideki gelişmeleri ve özelleştirilecek şirketi anlatacakları sırada hükümetin geleceği ile soru işaretleri yaratılıyor. Tahmin edeceğiniz gibi Tüpraş'tan sözediyoruz. Yerli yatırımcıdan, beklenin çok üstünde talep geliyor. Yabancı, Türkiye ile yakından ilgili hatta hevesli.

Bizimkiler, yabancılara her fırsatta, "Türkiye'de ekonomik ve siyasi istikrar var. Anayasal çoğunluğu bulunan güçlü hükümet mevcut. Parlamento, yapısal reformlar konusunda hızlı. Geleceğimiz çok parlak. Enflasyon düşüyor" tezini işliyorlar. O dakikaya kadar herşey yolunda gidiyor. Sonra biri çıkıp, "İyi diyorsunuz da bakın ülkenizde hükümet başkanı bile bazı şeyleri düşüneceğini söylüyor. Hangi istikrardan bahsediyorsunuz" demeye getiriyor. Hani zamanlama olarak ayarlansa, en önemli özelleştirme girişiminin, uluslararası aşamasını ancak bu kadar sekteye uğratılabilir.

Sonuçta yabancı; telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri şirketlerinin prim yaptığını, Türkiye'nin petro-kimya şirketine ise gelecekte umut vadeder yapıda gördükleri için ancak sınırlı yatırım yapabileceğini anlatarak işe son noktayı koyuyor.

OFF SHORE İŞİ ÇÖZÜLÜR MÜ?
22 Aralık 1999 tarihli 5 banka operasyonu, 5 milyar dolar zarar faturasının yanısıra ardından 10 bin civarında "off shore'zede" bıraktı. Hesaplarda parası bulunanlar, çalmadık kapı bırakmadılar. Hükümetten, "Bu işi çözeceğiz" sözü aldılar. Konuyu, Hazine'nin patronu Recep Önal'a sorduk:

"Off shore, mevduat güvencesi bulunmayan bir sistem. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalardaki off shore sorununun aşılması için koalisyonda ortak siyasi irade oluşması ve hukuki çözüm bulunması gerekiyor. Gerek 1999 krizinde kapatılan bankalardaki mevduat hesapları sorununu gerekse aracı kurumlarda parası batan yatırımcıların sıkıntılarını yine biz çözdük."

GÖNÜLLÜ DANIŞMANLAR ARANIYOR
Ankara Ticaret Odası "Bilgiyi ve deneyimi mezara götürmeyelim, yararlanalım" kampanyası başlatıyor. ATO Başkanı Sinan Aygün aradı ve Gönüllü Danışmanlar Havuzu'nun işleyişini anlattı: "KOBİ'ler, finans, mali işler, hukuk, yönetim teknikleri, mühendislik, toplam kalite konularında uzman, tercihen emekli bürokratlar ATO'nun,
0 312 285 79 50 numaralı telefonunu arayacaklar. Uzmanlıkları kayda alınacak. Gönüllülere bir iş garantisi verilmeyecek. Ancak, bilgisinden yararlanılması durumunda, konaklama, telefon gibi giderleri karşılanacak. Bilgiye ihtiyaç duyan firmalarla bilgi aktarabilecek danışmanlar biraraya getirilecek."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır