kapat

06.04.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sinir harbi
5+5 oylamasının ikinci turu, TBMM'nin en renkli günlerinden birine sahne oldu. Birinci maddenin 349 oy alması iyimser yorumlara yol açmıştı ama...

Türkiye'nin nabzı dün Meclis'te attı. TBMM kampusuna erken saatlerde akın başladı. Canlı yayın araçları ile dolan Meclis bahçesinde "İmralı masaları" kuruldu. Her TV kanalı yeşil çimlerin üzerine standlarını kurarak, gelen geçen milletvekillerini canlı yayına çıkarıp tahminlerini sordu.

Ecevit: Bakın gülüyorum
Ecevit, 69. maddenin oylanmasının ardından 349 kabul oyunun çıkmasından dolayı memnun oldu. Ecevit, sonuçlar açıklandıktan sonra "Oylama sonucunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna gülerek şu cevabı verdi: "Yüz ifademden anlaşılmıyor mu? Bakın gülüyorum."

Bahçeli: İnşallah Yılmaz: I hope so
Bahçeli, ilk maddenin oylama sonucunu değerlendirirken, teklifin tümü için 'inşallah çıkacak' temennisinde bulunuyordu, liderlerle temasa gerek olmadığını söylüyordu.

Yılmaz da ikinci maddeye oy kullandıktan sonra "Oylar daha da yükselecek" diyordu. Bir gazetecinin "Sizce değişiklik gerçekleşecek mi?" sorusunu Yılmaz, "I hope so" (Umarım) diye İngilizce yanıtladı.

Kutan fıkra anlattı
FP lideri Recai Kutan için 5 Nisan aynı zamanda doğumgünü olması açısından önemliydi. Keyifli görünen Kutan, kuliste fıkralar anlatmaya başladı... Kutan'ın oylamadan çıkacak sonuca ilişkin anlattığı "Şehzadesini arayan kral" fıkrası şöyle: 2 oğlu olan bir İngiliz kralı, kimi şehzade seçeceği konusunda bir türlü karar verememiş. Bir gün oğullarını toplamış "Hanginizin ilk önce erkek çocuğu olursa şehzadem o olacak" demiş. Bir süre sonra büyük gelini doğum yapmış ve nur topu gibi bir kız çocuğu doğurmuş. Ondan hemen sonra küçük gelini doğum yapmış, onun da kızı olmuş. Ama küçük oğlu yeni doğan kızını erkek kılığına sokmuş. Krala götürmüş. Kral da onu şehzade ilan etmiş. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra kralın büyük oğlunun 20 yaşındaki kızı hamile kalmış. İngiliz geleneklerine göre de evli olmadan kim kızı hamile bırakmışsa o idam edilecek. Kıza "seni kim hamile bıraktı" diye sorunca kız kurnazlık yapıp "amcamın oğlu" demiş. Şimdi amcamın oğlu dediği kralın erkek kılığındaki kız torunu "ben bıraktım" dese idam edilecek, "hayır, ben erkek değil, kızım" dese, hile yaptı diye idam edilecek. İşte bu da öyle bir şey. Şimdi gelin içinden çıkın bakalım..."

Genç: Ölüm yok ucunda...
Ecevit'in, "demokrasi açıklık rejimidir" diyerek açık oy kullanımı çağrısında bulunması büyük tartışma yarattı. Cumhurbaşkanlığına aday olmayı düşünen DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, tepkisini şu espriyle ortaya koydu: "Tabii 65 yaşın üstündekilere idam cezası uygulanmıyor. Bunun için 65 yaşın üzerindeki, rahatça Anayasa'yı ihlal etmeyi göze alabiliyor."

Çiller'in beyazı görüldü
İlk turda olduğu gibi 86. madde için dün de oy kullanmayan Çiller, diğer iki maddenin oylamasında kabine girmemeyi tercih etti. Böylece Çiller'in "beyaz oyu" görülmüş oldu.

101. madde görüşmeleri sırasında tek önerge FP İstanbul Milletvekili Nazlı Ilıcak'tan geldi. Ilıcak'ın, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için üniversite mezunu olma şartını kaldıran önergesi sadece FP'den destek aldı ve oy çoğunluğuyla reddedildi.

Fırıldak Kubi bile oradaydı
TBMM'de günün sürpriz konuğu, geçen dönem 6 kez parti değiştirerek transfer rekoru kırması nedeniyle adı "Fırıldak Kubi"ye çıkan, eski Afyon milletvekili Kubilay Uygun'du. Uygun, muhalefet kulisinde gün boyu eski arkadaşlarıyla sohbet ederek, merakla oylamanın sonucunu bekledi.

Uygun, uzun zamandır TBMM'ye gelmediğini anımsatarak, "Arkadaşları bir göreyim istedim. Ne yapacaklar merak ettim" dedi. Anayasa paketinin TBMM'den geçmesini zor gördüğünü söyleyen Uygun, "Bu dönem meclisi nasıl buluyorsunuz?" sorusuna ise, "Gelen gideni aratırmış derler" yanıtını verdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır